Direktor Prehrambene industrije “Sava Semberija” Stevo Filipović rekao je Srni da je situacija na tržištu u ovoj godini dovela do astronomskog povećanja cijena repromaterijala i svih neophodnih stvari za proizvodnju finalnog proizvoda, ali da je ova fabrika uprkos tome veoma uspješno poslovala.

Filipović je istakao da je “Sava Semberija” uspjela da ključni dio sezone preradi i proizvede sve planirane količine.

“Uspjeli smo da u optimalnom roku završimo, odnosno preradimo 8.000 tona”, rekao je Filipović i napomenuo da ova fabrika izvozi na strano tržište između 85 i 90 odsto proizvoda.

On je naveo da se nada da u narednom periodu neće doći do zatvaranja širom svijeta, kako se ne bi našli u situaciji da ne mogu doći do krajnjeg kupca, što bi bilo katastrofalno.

Filipović je istakao da su u “Savi” zadovoljni dostignutom preradom i odrađenim planovima, imajući u vidu da je ova godina bila izuzetno teška – bila je suša, mazut je u odnosu na prethodnu godinu duplo poskupio, ulje je sa prošlogodišnje cijene od 1,40 KM otišlo na 2,90, pa i tri KM, a drastično su procentualno poskupjeli streč i termo folija, kutija, sirće, tacna, ambalaža, staklo, limenke i tegla.

“Ključni program je završen, a danas se radi slatki program, da bismo do 31. decembra sve završili i tada bismo kvalitetno odradili remont postrojenja”, naveo je Filipović.

On je napomenuo da je “Sava Semberija” strateški veoma važna ne samo za Bijeljinu, nego i Republiku Srpsku.

“Mi otkupljujemo svu domaću proizvodnju koja ima minimalan uslov kvaliteta da može da uđe u proizvodni proces, uspijevamo da to preradimo i za sve te količine imamo poznatog kupca”, rekao je Filipović.

On je podsjetio da je “Sava Semberija” i ove godine investirala u dio opreme, koja se svake godine zanavlja.

Zemlje u koje stižu proizvodi “Save Semberije” su Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kanada, Švedska, NJemačka, Slovenija, Crna Gora, Srbija, te SAD, što je glavni dio njenog tržišta. Rijetka je fabrika u prehrambenoj industriji koja ne koristi aditive, konzervanse, vještačke boje, arome i zaslađivače, te je na svjetskom tržištu prepoznata kao fabrika zdrave hrane.Zapošljava 47 radnika.

Izvor: SrnaIzvor:
Share.