in

Učenici Ekonomske škole iz Bijeljine ukazali na problem nasilja u vezama

U Centru za kulturu “Semberija” u Bijeljini večeras je predstavljen kratki film učenika Ekonomske škole pod nazivom “Kad ljubav boli” u kojem je ukazano na problem nasilja u adolescentskim vezama.

Učenica ove škole Katarina Stević rekla je da je ova tema jako osjetljiva, o kojoj se jako malo priča, iako ti slučajevi među vršnjacima nisu rijetki i da su željeli da ukažu na probleme s kojima se susreću mladi.

“Odlučili smo da navedemo mlade da počnu da razmišljaju o ovoj temi, da ne ćute, ne trpe i prijave nasilje”, navela je ona, te dodala da se adolescenti za pomoć mogu obratiti školskom psihologu, pedagogu, Centru za socijalni rad, policiji, roditeljima ili prijateljima.

Stevićeva je rekla da mladi uglavnom nisu svjesni posljedica koje nasilje ostavlja, da oni na taj način gube povjerenje u sebe i druge, samopoštovanje, te imaju pogrešnu predstavu o tome kako ljubav treba da izgleda.

Učenica Jelena Petrić rekla je da su prošli edukaciju o ovoj temi kako bi naučili da prepoznaju sve oblike nasilja.

Ona je dodala da su na ovom projektu radili oko dva mjeseca, imali su razne radionice, nakon čega je realizovan ovaj projekat.

“Mladi danas ljubomoru, posesivnost svrstavaju u pokazivanje ljubavi, što nije tako”, rekla je ona, te da su kroz film ovaj željeli da ukažu mladima šta je to veza i koja su njihova prava u njoj.

Ona je navela da je fokus na edukaciji mladih, prije samog stupanja u vezu.

Osim filma, učenici ove škole predstavili su i kratak program kojim su pojasnili kako je nastao tim “Rispekt” /Respect/, koji je napravio ovaj film, kao i aktivnosti koje su imali tokom rada u “Apšift” /Unshift/ projektu.

Piletina jeftinija zbog uvoza

Finska i Švedska zvanično podnijele zahtjev za NATO