in

U matične knjige kroz sistem „E-beba“ upisano 363 novorođenčadi

Foto: Otvoreno.ba

Od početka primjene sistema „E-beba“ u Gradu Bijeljina do 1. decembra 2021. godine, putem ove aplikacije u knjigu rođenih Odsjeka za matične poslove i poslove mjesnih kancelarija Gradske uprave upisane su 363 bebe.

Sistem se u Gradu Bijeljina primjenjuje od 17. avgusta 2021. godine, a provode ga Ministarstvo naučno-tehnološkog razvoja, visokog obrazovanja i informacionog društva Republike Srpske, Gradska uprava Grada Bijeljina, JZU Bolnica „Sveti vračevi“, Policijska uprava Bijeljina i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Cilj sistema „E-beba“ je olakšanje procedure upisa u matične knjige, a time i sticanja statusa nosioca prava, novorođenčadi u Republici Srpskoj. Njagovim provođenjem novi roditelji čitavu proceduru završavaju u porodilištu, koje prosleđuje podatke Odsjeku za matične poslove i poslove mjesnih kancelarija Gradske uprave, gdje se obavlja najveći dio postupka upisa i izdavanja dokumentacije za novorođenče, i Ministarstvu unutrašnjih poslova. Sva neophodna dokumentacija novorođenčeta se dostavlja na adresu roditelja nakon nekoliko dana, a ono ovim procesom stiče i status osiguranika Fonda zdravstvenog osiguranja.

Roditelji mogu da prate tok procesa putem aplikacije koja se nalazi na sajtu Ministarstva naučno-tehnološkog razvoja, visokog obrazovanja i informacionog društva Republike Srpske, a Gradska uprava Grada Bijeljina je uvijek tu za njih ukoliko im je potrebna bilo kakva pomoć u stvarima koje su u njenoj nadležnosti.

Imovina “Novog Žitoprometa” prodata za 3,5 miliona evra

Djeca iz Dnevnog centra izvela predstavu “Nova godina u šumi”