Dom zdravlja Bijeljina prijavio je Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske epidemiju morbila na području ovog Grada.

Iako je prije samo 12 dana iz Instituta za javno zdravstvo RS za Mondo rečeno da na teritoriji Republike Srpske nema prijavljenih slučajeva morbila, danas stiže vijest da je u Bijeljini prijavljena epidemija.

Kako su tada rekli u Institutu za javno zdravstvo (IZJ RS), slab obuhvat vakcinacijom stvara uslove za pojavu epidemije, što se može vidjeti u Federaciji BiH gdje je u Tuzli i Živinicama proglašena epidemija morbila, nakon što je registrovano skoro 50 oboljelih, a prijavljeni su u slučajevi u Sarajevu.

Upozorili su na nizak obuhvat MRP vakcinom koja jedina štiti od ove veoma zarazne bolesti.

Iz Instituta navode da su morbili bolest dječijeg uzrasta kod kojih se i najčešće javlja ako osoba nije zaštićena sa dvije doze vakcine, što se odnosi i na odrasle osobe, jer vrlo često, pored djece, obolijevaju i roditelji (osjetljiva lica iz kontakta) ako nisu vakcinisani ili preboljeli bolest.

Najčešće komplikacije su upale uha, pluća, moždanih ovojnica i mozga, što može dovesti do trajnih oštećenja mozga, kao i smrtnog ishoda.

Bijeljinski dom zdravlja pozvao je u januaru roditelje djece na vakcinaciju MRP vakcinom koja je obavezna po kalendaru imunizacije, a nakon što je Tuzla proglasila epidemiju.

Više informacija o epidemiji u Bijeljini biće poznato sutra nakon pres konferencije Instituta za javno zdravstvo RS.Izvor:
Share.