in

U Bijeljini otkrivena i osveštana bista generalu Draži Mihailoviću

U Bijeljini je danas otkrivena i osveštana spomen-bista generalu Dragoljubu Mihailoviću na trgu koji nosi njegovo ime i odata počast ovom načelniku Štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u otadžbini i ministru vojske, mornarice i vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu.
Spomen-bistu je svečano otkrio generalov unuk Vojislav Mihailović.

Uz ime i godinu rođenja i smrti generala Mihailovića (1893-1946), na spomen-obilježju je ispisano “ministar vojni, vođa pokreta otpora, bez groba”.

Akademik Matija Bećković, član Krunskog savjeta i izaslanik prestolonasljednika Aleksandra Drugog Karađorđevića, rekao je u besjedi da je general Mihailović vođa prvog pokreta otpora u Evropi, legendarni heroj i tragični junak, najodlikovaniji i najobrazovaniji srpski oficir koji je služio tri kralja, sa dvojicom je vodio pobjedničke Balkanske ratove i prešao biblijsku Albansku golgotu, ali i prvi vođa pokreta otpora u istoriji koji je bio ucijenjen i za kojim je bila raspisana potjernica, što je besjednik nazvao parodijom istorije.

“Biste generalu Mihailoviću otkrivene su širom slobodnog sveta, a odnedavno i u njegovoj zemlji, pre 70 godina u Čikagu, a danas i u Bijeljini. Slava i pokoj Draži i braći poginuloj na dve strane, u istom času, za istu zemlju!”, poručio je Bećković.

Akademik je rekao da je odluka nekadašnjeg britanskog premijera Vinstona Čerčila da se na kraju rata odrekne generala Mihailovića u korist maršala Josipa Broza Tita bila za sudbinu srpskog naroda jedna od najkobnijih u njegovoj ukupnoj istoriji.

On kaže da se čini da je unekoliko tako i danas, podsjećajući da je britanska vlada nedavno predlagala rezoluciju o “genocidnom srpskom narodu”, onom koji je nekoliko puta bio predviđen za uništenje, onom jedinom u Evropi za koga su nacisti propisali kvotu sto za jednog.

“Bezgrobni komandant bezgrobne vojske dao je za svoj narod sve što živ čovek može dati, izdani saveznik, streljan. Dve godine kasnije američki predsednik Hari Truman ga je odlikovao Legijom za zasluge, ne samo zbog spasavanja 540 američkih pilota, nego i zbog doprinsa savezničkog pobedi. Ova odluka je objavljena 23 godine kasnije, orden uručen nakon 38 godina njegovoj kćerki Gordani u Beogradu”, naveo je Bećković.

Akademik je istakao da su generala Mihailovića odlikovala tri američka predsjednika, ali nije još nijedan srpski, te dodao da je Skupština Srbije zakonom izjednačila dva antifašistička pokreta otpora, a sud je raniju, komunističku presudu Mihailoviću proglasio ništavnom.

U ime NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija na svečanosti je govorio starješina Sabornog hrama u Bijeljini Dragan Pejčić, koji je rekao da je ovim događajem ispravljena nepravda prema generalu srpske vojske i onima koji su onima koji su se borili da u školi bude vjera, da u vojsci bude rodoljublje, da u politici bude poštenje i da u državi bude Božiji blagoslov.

Bista generala u bronzi visoka 80 centimetara djelo je akademskog vajara iz Bijeljine Zorana Jezdimirovića.

Hoće li Incko moći mirno da troši svoje milione?

Potrebna pomoć djevojci kojoj je mašina skinula skalp glave