in

Suzić: Mlađim slijepim licima omogućiti zaposlenje

U Republici Srpskoj je mlađim slijepim licima, kojih nema mnogo, potrebno omogućiti da se zaposle i žive od svoje plate i znanja, poručio je predsjednik Saveza slijepih Srpske Branko Suzić u Bijeljini, gdje je održan konsultativni sastanak sa lokalnim organizacijama slijepih i slabovidih bijeljinske regije.

“U Republici Srpskoj je loš odziv lokalnih zajednica u podršci radu ovim organizacijama. Postoje izuzeci, ali je većina, nažalost, u tom smislu neaktivna i nezainteresovana”, izjavio je Suzić novinarima.

On je podsjetio da je lani donesen Pravilnik o podršci licima sa smetnjama u razvoju, koji je solidno uredio ovu oblast, ali da je problem nedovoljan broj asistenata u nastavi.

“Kada je riječ o zapošljavanju slijepih, ta lica od poslodavaca nemaju neku podršku, iako su dobri i marljivi radnici”, rekao je Suzić i ukazao da bi bilo dobro obezbijediti rezervisana radna mjesta za ova lica.

LJiljana Jovičić, predsjednik Udruženja slijepih i slabovidih u regiji Bijeljina, Ugljevik i Lopare, rekla je da je ova organizacija do prije pandemije brojala stotinjak članova, ali su neki u međuvremenu umrli i sada ih je oko 80, a mahom su stariji.

“I naš problem je zapošljavanje. Naša greška je, možda, što se nismo prekvalifikovali za neka traženija zanimanja”, navela je Jovičićeva.

Predsjednik Organizacije slijepih iz Zvornika LJubinko Rebić rekao je da broje oko 150 aktivnih članova i uglavnom prevladavaju starija lica.

“Imamo podršku grada Zvornika, koja bi mogla biti i veća. Bilo bi dobro da se obnovi naša dotrajala oprema za rad, a Republika bi nam pomogla donošenjem zakona koji bi unaprijedili položaj slijepih i slabovidih lica koja, osim sljepoće, imaju višestruke hendikepe”, napomenuo je Rebić.

Predsjednik Međuopštinske organizacije slijepih Vlasenica Milenko Jović rekao je da organizacija broji 35 članova.

“Imamo dvoje zaposlenih – jedno slijepo lice radi kao fizioterapeut, a drugo u Crvenom krstu Han Pijesak. Dva člana traže zaposlenje – jedno je fizioterapeut, a drugo mašinski tehničar. Imamo i jedno dvanaestogodišnje dijete na školovanju u redovnom obrazovanju”, naveo je Jović i dodao da najviše sredstava obezbjeđuju apliciranjem za razne projekte.

Na današnjem sastanku razgovarano je o analizi stanja u lokalnim organizacijama prijedorske regije, planovima i programima rada lokalnih organizacija, razmjeni podataka po upitniku i sravnjivanju evidencije o članstvu, utvrđivanju prioriteta lokalnih organizacija, te drugim aktuelnim pitanjima.

Izvor: Srna

Pogoršano zdravstveno stanje Ratka Mladića: Odbrana će tražiti da ga pregledaju srpski ljekari

Velika akcija u Njemačkoj: Trojac iz BiH upleten u krađu vozila vrijednih 1,5 milion evra