Policijska uprava Bijeljina poziva građane da provjere rok važenja svojih ličnih dokumenata (lične karte, putne isprave i vozačke dozvole) i registeracije vozila, te na vrijeme podnesu zahtjev za zamjenu dokumenata kojima ističe rok.

S obzirom da se u narednom periodu očekuje povećanje broja zahtjeva za izdavanje novih ličnih dokumenata, apelujemo da građani na vrijeme podnesu zahtjev za zamjenu dokumenata kako za sebe, tako i za svoju maloljetnu djecu.

Rad na na lokaciji za izdavanje ličnih dokumenata organizovan je u dvije smjene, u vremenskom periodu od 07,00 do 19,00 časova za lične karte, vozačke dozvole i putne isprave odnosno pasoše.

Podsjećamo, zakonski rok za izdavanje putne isprave je 30 dana, a lične karte 15 dana. Takođe, omogućeno je izdavanje putne isprave po hitnom postupku u roku od 72 časa po cijeni od 250 KM (200 KM za hitni postupak i 50 KM za pasošku knjižicu).

Ministarstvo unutrašnjih poslova omogućilo je da posredstvom internet stranice (www.mup.vladars.net), android aplikacije, kao i viber čet bot aplikacije MUP Republike Srpske građani mogu pristupiti SMS servisima putem kojih mogu da provjere podatke i dobiju obavještenja o trenutnom statusu ličnih isprava (lične karte, vozačke dozvole, putne isprave), te registraciji vozila, novčanim kaznama i uplatama, kao i kaznenim bodovima.

Preduslov za korištenje SMS servisa je da građanin lično prijavi svoj broj telefona na lokaciji za izdavanje ličnih dokumenata na čijoj teritoriji ima prijavljeno prebivalište.

Slanjem SMS poruke na broj 091/110-122, cijena usluge je 0,10 KM po poslanoj poruci, a mogu da je koriste svi građani bez obzira na mobilni operater čiji su pretplatnici. Građani mogu slati SMS s ciljem prijave na servis za dobijanje obavještenja, kao i SMS za odjavu sa servisa.

SMS servis štedi građanima vrijeme u situacijama kada čekaju novi lični dokument, ali takođe mogu da provjere kada im lični dokument ili registracija vozila ističe.

Precizno i jasno upustvo za upotrebu SMS servisa nalazi se na internet stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske www.mup.vladars.net.

Izvor: Bijeljina danasIzvor:
Share.