in

Šljive na Majevici nema ni za rakiju

Foto: Freepik

Vremenske neprilike umanjile su prinose šljive i do 40 odsto u pojedinim dijelovima Srpske pa će tako proizvođači na Majevici, kraju koji je poznat po proizvodnji ovog voća, ove godine ostati kratkih rukava.

Berba šljiva u ovom kraju uveliko traje, a voćari kažu da je osim slabog prinosa podbacio i kvalitet. Ono što je bilo kvalitetno izvezli su u inostranstvo, dok je za domaće tržište ostalo samo voće za preradu.

Voćar Slaviša Jović iz Ugljevika kaže za “Glas Srpske” da je berba rane sorte za ovu godinu završena te da šljivu od koje će se proizvesti rakija pripremaju za prodaju.

– Sad čekamo rodnu čačanku i stenli šljivu. Nisam zadovoljan prinosima i kvalitetom voća ove godine. U našem selu prinosi su sigurno manji i do 40 odsto u odnosu na ranije godine. Niska temperatura, vlaga i grad proljetos su prilično oštetili plodove i roba nije postojana. Za ovo što smo već obrali dobili smo reklamacije, jer brzo truli – kazao je Jović.

Dodao je da ove godine sve ukupno neće imati deset tona šljive, a prethodnih godina bilo je i po 40 tona.

– Šljive koje su brane i iole dobrog su kvaliteta poslali smo u inostranstvo, dok je većina robe završila u vrećama za destilerije. Otkupna cijena konzumne šljive je marka, dok je voće u vrećama oko 65 feninga po kilogramu – rekao je Jović i dodao da šljiva dobrog kvaliteta u hladnjači može da bude duže od sedmicu, što ove godine nije slučaj.

Vlasnik ugljevičke destilerije “Kristal” Nenad Todorović kaže da šljiva ove godine skoro da i nema.

– I ono što je bilo šljive ona je, na našu veliku žalost, prodata u inostranstvo. Tako da ćemo pečenje rakije ovu godinu, po svemu sudeći, preskočiti – rekao je Todorović, koji će tek dogodine početi sa prodajom rakije iz prethodnih godina, koja u buradima još odležava.

S druge strane, situacija u vezi sa ovogodišnjim rodom nešto je bolja na području Gradiške, gdje proizvođači privode kraju berbu rane sorte šljiva. Voćar Nikola Vukota iz Gradiške ističe da su završili berbu čačanske ljepotice, koja je ove godine dobro rodila.

– Čačanske ljepotice lani gotovo da nije ni bilo, dok smo ove ubrali dvije tone. Dogodine očekujem da ponovo ne rodi, kao što je bilo lani jer tako to sa njom ide.

Kvalitet je solidan, s obzirom kakav je mogao biti imajući u vidu koliko su bile niske temperature i količina vlage – kazao je Vukota.

Dodao je da je nedavni olujni vjetar na zemlju stresao manje količine čačanske ljepotice, koju će iskoristiti za rakiju.

– Sad na red dolazi stenli, koje lani, takođe, nije bilo. Otkupna cijena je 1,20 KM po kilogramu dok je lani bilo 0,80 KM. S obzirom na poskupljenja svega i svačeg to povećanje nećemo ni osjetiti – rekao Vukota, koji šljivu uzgaja na površini od šest dunuma.

Prevoz

Član odbora Udruženja međunarodnih drumskih prevoznika tereta pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Nijaz Duraković rekao je da se polako zahuktava sezona izvoza lako kvarljive robe, među kojom je i šljiva.

– Problem je što ta roba može ići samo preko graničnog prelaza Gradiška gdje Hrvatska obavlja fitosanitarni pregled, zbog čega se stvaraju velike gužve, koje će posebno biti izražene u avgustu kada put inostranog tržišta krene i stenli šljiva – kazao je Duraković, dodajući da su od nadležnih zatražili da prevoznicima koji voze lako kvarljivu i specijalnu robu, poput kiselina koje su opasne, omogući prolazak starim putem, kroz Gradišku kuda se nekad išlo.

Otkriven mogući uzrok zaraze svinja afričkom kugom

Nestanak struje u centru Bijeljine: Očekuje se normalizacija do 11 sati