Učenicima završnih razreda srednje Tehničke škole “Mihajlo Pupin” u Bijeljini danas je održano predavanje o bezbjednosti mladih u saobraćaju, čiji je cilj da im se podigne svijest o svim rizicima, posebno o vožnji pod dejstvom alkohola.

Predavanje je organizovano u okviru projekta “Kad se život preokrene”, koji sprovodi Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Tridesetogodišnji Bojan Šuvira je imao 21 godinu kada mu je u saobraćajnoj nezgodi povrijeđen pršljen, nakon čega je ostao nepokretan. Bio je na mjestu suvozača, a vraćali su se iz noćnog izlaska.

“Poruka mladim jeste da je jednako rizično kada voze pod djestvom alkohola, ali isto tako i da se voze da onim ko je pijan”, naveo je Šuvira.

Predavač Nikola Torbica rekao je da ovim predavanjem žele da edukuju mlade, s posebnim osvrtom na ljude koji su zadobili povrede u saobraćajnim nezgodama koje su im ostavile trajni invaliditet.

Torbica je istakao da statistika pokazuje da su od smrtno stradalih lica u saobraćaju, oko 25 odsto osobe do 30 godina.

Projekat se sprovodi u 15 jedinica lokalne samouprave, predavanja su do sada održana u Trebinju, Bileći, Višegradu, Foči i Zvorniku, a Torbica ističe da su pozitivna iskustva sa terena, da se učenici javljaju da je ovo predavanje ostavilo pozitivan utisak na njih.

Na kraju predavanja đaci će imati priliku da kroz simulacijske naočare vide kako alkohol utiče na čovjeka.

Učenik četvrtog razreda Teničke škole Mirza Hajdarević rekao je da je veoma bitno da se djeca edukuju o vožnji pod dejstvom alkohola, jer svi poznaju nekoga ko je izgubio život zbog vožnje pod djestvom alkohola.

Izvor: SrnaIzvor:
Share.