in

Rast broja zaraženih prijetnja redovnom režimu rada bolnica u Srpskoj

Zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj i dalje redovno rade i zasada nisu prešle na kovid režim rada, a nije prekinut ni hladni operativni lanac, mada je moguće da se sa rastom broja oboljelih od kovida-19 to promijeni.

Naime, kako je za “Nezavisne novine” rekao Nenad Stevandić, zamjenik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS), režim rada u ovoj ustanovi još se nije promijenio, mada je moguće da se to promijeni krajem ove sedmice.

“Na UKC RS 9. novembra imali smo za 100 pacijenata manje nego sada. Prije 21 dan imali smo 189 pacijenta, a sada imamo blizu 300”, kazao je juče Stevandić.

Dodao je da su zadržali redovan režima rada, ali da se kapaciteti kovid odjeljenja UKC RS pune te je istakao da, ako broj kovid pacijenata nastavi rasti, oni moraju mijenjati režim rada.

“Već peti sprat pripremamo za prijem pacijenata, a Klinika za infektivne bolesti je puna”, rekao je Stevandić, dodajući da to što broj pozitivnih slučajeva u domovima zdravlja ne raste, ne znači da ne raste broj pacijenata koji zahtijevaju bolničko liječenje.

“Moramo se pripremati za alternativu, a ove nedjelje ćemo donositi definitivnu odluku u vezi sa kovid režimom rada”, naveo je Stevandić.

U Bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini naveli su da su od početka ove godine sve vrijeme na redovnom režimu rada.

“Nismo prekidali elektivni, hladni program, a od početka ovog mjeseca uveli smo i drugu smjenu u rad specijalističkih ambulanti”, naveli su u ovoj ustanovi za “Nezavisne novine”.

Kazali su da je trenutna epidemiološka situacija u Bijeljini nepovoljna. U kovid bolnicama na liječenju su 62 bolesnika, od kojih je 11 na respiratoru.

“I dalje dominiraju pacijenti sa teškim i izrazito teškim kliničkim slikama. Među bolesnicima sa teškim kliničkim slikama više od 95 odsto je nevakcinisanih. Pozivamo stanovništvo da iskoristi ovaj period da se vakciniše i tako zaštiti sebe i druge”, istakli su u bijeljinskoj bolnici.

Da je režim rada i dalje redovan, potvrđeno je za “Nezavisne” i u Bolnici u Zvorniku, gdje su nam rekli da zadnjih nekoliko dana imaju manji broj pacijenata u respiratornim ambulantama.

Kako je naveo Ivan Popović, direktor Bolnice u Zvorniku, gledajući prema rezultatima PCR testova, manji je broj zaraženih pacijenata.

“Iskreno se nadamo da ovaj talas već jenjava te da će uskoro početi da slabi da bismo uhvatili malo predaha”, kazao je Popović. Dodao je da na kovid odjeljenju imaju više od 30 pacijenata, od čega su tri pacijenata na respiratoru.

“Imamo dva pacijenta koja su životno ugrožena te 11 pacijenata sa teškom kliničkom slikom”, naveo je Popović, ističući da u ovoj bolnici od početka pandemije nisu prekidali hladni operativni lanac, ali da su imali manje operacija u odnosu na 2019. godinu.

“Imali smo manji broj pacijenata. Nažalost, dolaze nam pacijenti koji su zapušteni, u krajnjim fazama bolesti, jer svi izbjegavaju bolnicu kada nalete talasi virusa korona”, rekao je Popović.

Ni domovi zdravlja nisu prešli na kovid režima rada te je tako Bojan Subotić, direktor Doma zdravlja Prnjavor, rekao za “Nezavisne” da su veći broj zaraženih pacijenata imali početkom septembra i u oktobru, ali da broj sada jenjava.

“Kovid ambulante rade u dvije smjene, a radili smo i duplo u tom periodu, tada smo radili sa četiri ekipe, a sada radimo sa dvije”, rekao je Subotić.

Dodao je da, kada UKC RS smanjuje obim posla, odmah i oni imaju manje posla, jer manje posla imaju u vezi sa predoperativnim pripremama pacijenata.

“Sada imamo manju navalu pacijenata, manji je broj oboljelih te je manje respiratornih infekcija u odnosu na septembar”, kazao je Subotić.

Bojana Paleksić Dokić, specijalista porodične medicine Doma zdravlja Bijeljina, kazala je da nisu prešli na hladni režim te da je to dosta teže uraditi u domovima zdravlja.

“Bolnice mogu da pređu na hladni režim i rade sam ono što je neophodno, ali svi ti pacijenti filtriraju kroz Dom zdravlja te u bolnice stižu kroz neku od službi Doma zdravlja”, pojasnila je Paleksić Dokićeva za “Nezavisne novine”.

Izvor: Nezavisne.com

Bijeljina: Oblačno i hladno vrijeme

Bijeljina: Dan otvorenih vrata i promocija rada policije