Okružni sud u Bijeljini odredio je pritvor muškarcu čiji su inicijali B.M. zbog sumnje da je sa više uboda nožem pokušao da ubije petnaestogodišnjaka.

Sud navodi da pritvor može trajati najdruže mjesec dana, kao i da se osumnjičeni tereti da je više puta ubadajući nožem pokušao lišiti života maloljetnika, starosti 15 godina, odnosno da se radi o pokušaju ubistva maloljetnog lica.

“Ovaj sud cijeni upornost koju je osumnjičeni iskazao u svojim radnjama, znajući da se radi o mladoj osobi, djetetu, pri čemu je ispoljen visok stepen društvene opasnosti u radnjama izvršenja. Pored svega djelo je učinjeno u mjestu u kome žive i oštećeni i osumnjičeni, gdje je izvršenje djela izazvalo veću uznemirenost građana tog mjesta”, navedeno je u obrazloženju presude.

Na te činjenice, kako se dalje navodi, posebno upućuje službena zabilješka policije iz koje proizilazi da se iz izjava stanovnika tog mjesta uočava određeni vid zabrinutosti za bezbjednost djece, jer je osumnjičeni u lošim odnosima sa većinom komšija.

To, dodaje se, potvrđuju i izjave predsjednika mjesne zajednice, lokalnog sveštenika, te direktora lokalne osnovne škole, koji ne isključuju mogućnost i protesta tih žitelja zbog ranijeg ponašanja osumnjičenog.

Okružni javni tužilac predložio je pritvor obrazlažući da je u toku istražnog postupka utvrđeno da bi osumnjičeni M.B. mogao biti izvršilac krivičnog djela – teško ubistvo u pokušaju.

Tužilac smatra da postoje svi razlozi da se osumnjičenom odredi pritvor, dok je odbrana predlažila da se prije svega izvrši psihijatrijsko vještačenje i utvrdi uračunljivost osumnjičenog, odnosno sposobnost da shvati značaj svoga djela i posljedice.

Odbrana smatra da u vrijeme izvršenja krivičnog djela osumnjičeni nije imao sposobnost da potpuno shvati težinu radnji svoga djela i nastale posljedice.Iz Policijske uprave Bijeljina juče je saopšteno da je B.M. iz Patkovače uhapšen zbog pokušaja ubistva maloljetnika.

Kako je navedeno u saopštenju, policiji je noć prije prijavljeno iz medicinskog centra u Bijeljini da je dovezeno maloljetno lice, rođeno 2006. godine, sa više ubodnih rana od noža u gornjem dijelu tijela.

Prema riječima ljekara, maloljetnik je zadobio teške tjelesne povrede, ali nije životno ugoržen.

Izvor: SrnaIzvor:
Share.