Završna dioba u stečajnom postupku nad “Žitoprometom” iz Bijeljine zakazana je za 7. februar, a povjerioci bi trebali da dobiju dodatnih 350 hiljada maraka, potvrdio je za portal CAPITAL stečajni upravnik Aleksandar Vićanović.

Okružni privredni sud u Bijeljini donio je krajem decembra prošle godine Rješenje kojim se daje saglasnost za završnu diobu u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom “Žitopromet”, a ročište za završnu diobu zakazano je za ponedjeljak, 7. februara 2022. godine.

“Na ročištu će se razmotriti prijedlog završne diobe od 30. novembra 2021. godine, sačinjen od strane stečajnog upravnika Aleksandra Vićanovića koji će na ročištu položiti završni račun i podnijeti izvještaj. Prijedlog završne diobe stavljen je na uvid svim učesnicima u stečajnom postupku”, naveli su izOkružnog privrednog suda u Bijeljini i pozvali povjerioce da prisustvuju ročištu na kome će se razmotriti prijedlog diobe.

Vićanović za CAPITAL pojašnjava da je cjelokupna imovina “Žitoprometa” prodata i unovčena, te da su izvršene dvije djelimične diobe.

“Ostalo je nešto novca, oko 350 hiljada maraka, za raspodjelu u završnoj diobi. To su praktično bila sredstva rezervisana za tok stečajnog postupka, ali s obzirom na to da su svi sporovi završeni, stekli su se uslovi za diobu. Povjerioci iz višeg isplatnog reda su namireni 100 odsto, razlučni povjerioci takođe, a oko 55 odsto će biti namireni povjerioci opšteg isplatnog reda, gdje uglavnom spadaju dobavljači. Nakon toga se očekuje da bude zaključen dvogodišnji stečajni postupak. Ostvaren je rekord što se tiče namirenja povjerilaca i trajanja stečajnog postupka, a ono što je najbitnije sama djelatnost će nastaviti da se obavlja, kako je najavio kupac imovine “Žitoprometa”, što je veoma važno za Semberiju i poljoprivredne proizvođače”, istakao je Vićanović.

Podsjećamo,kompanija „Pavgord” iz Foče kupila je nepokretnu imovinu „Žitoprometa” po cijeni od 3,1 milion KM i tako postala stoodstotni vlasnik tog nekadašnjeg mlinsko-prerađivačkog giganta iz Bijeljine. Osnovan je „Novi Žitopromet” čiju je imovinu u decembru kupilahrvatska kompanija “Kutjevo” za oko 6,8 miliona maraka.

 

Izvor: Capital.baIzvor:
Share.