in

Potvrđena afrička kuga kod svinja u bijeljinskom selu

Foto: Freepik

Potvrđeno je prisustvo virusa afričke kuge kod svinja u jednom porodičnom domaćinstvu u Srednjem Dragaljevcu kod Bijeljine, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić i poručio da nema razloga za paniku.

“Radi se o porodičnom domaćinstvu dva starija lica koja već dugi niz godina imaju te životinje u dvorištu. Ne radi se o bilo kakvom uvozu svinja”, rekao je Minić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da se ova bolest mogla prenijeti i putem divljih svinja ili neposrednog kontakta na zaraženom području.

“Obaveza je Gradske uprave Bijeljina da obezbijedi mjesto na kojem će se izvršiti neškodljivo uklanjanje ostataka nakon eutanazije zaraženih životinja, što znači da se i lokalna zajednica, Vlada Srpske i nivo BiH moraju uključiti u ovaj proces po jasno utvrđenim pravilima koje je Vlada donijela još 2019. godine”, naveo je Minić, prenosi Srna.

On je pojasnio da se područje u krugu od tri kilometra smatra zaraženim, dok je područje u krugu od 10 kilometara smatrano ugroženim.

Minić je istakao da je na osnovu prijava sa terena, Veterinarski institut “Dr Vaso Butozan” Srpske izvršio uzorkovanje uginulih svinja, te dodao da su na nadležne ekipe na terenu.

Minić je rekao da je donesena odluka da se u slučaju uvrđivanja afričke kuge formira krizni centar koji čini resorno ministarstvo, MUP, Ministarstvo finansija, Ministarstvo pravde, Civilna zaštita, te Lovački savez i Republički inspektorat.

On je dodao da će biti obaviještena i Kancelarija za veterinu na nivou BiH, kao i da je trenutno na terenu opštinski inspektor.

Minić je rekao da je uzorak poslan i na referentni institut u Španiji, a rezultati treba da stignu u roku od nekoliko dana, kao i da nadležne republičke institutcije situaciju drže pod kontrolom.

Direktor republičkog Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan” Dragan Knežević rekao je da su ekipe na terenu zatekle jednu uginulu i jednu bolesnu životinju, nakon čega je urađena obdukcija, izvađena krv živim životinjama, te da je ovo prvi put da se afrička kuga pojavila u BiH.

“Sada idemo u proceduru primjene podzakonskih akata i aktivnosti sprečavanja širenja afričke kuge u skladu sa zakonom”, naveo je Knežević.

Glavni republički veterinarski inspektor Vladimir Ilijević rekao je je Ministarstvo poljoprivrede nakon pojave zarazne bolesti formiralo ugroženo i zaraženo područje, te da se u blizini zaraženog domaćinstva nalazi još osam manjih farmi, ali i da se nada da se bolest neće dalje širiti.

On je pojasnio da je neophodno da farmeri povećaju biosigurnosne mjere na maksimum, kako bi zaštitili svoje stado.

“Bolest nije lako prenosiva. Potrebno je dezinfikacione barijere staviti ispred svake farme, da se ne dozvoljava ulazak nepoznatim licima i ljudima sa drugih farmi”, rekao je Ilijević, te dodao da veterinarski inspektori popisuju i obilježavaju životinje, kao i da je neophodan nadzor nad ugroženim područjem.

Afrička kuga je, kako kaže, bolest koja se već dugo pojavljuje u Evropi, a Republika Srpska je kontaktirala nadležne institucije i dobila savjete po kojima dalje postupa.

Vlast Srpske ostala usamljena u namjeri da kriminalizuje klevetu

Otvoreni KUP Bosne i Hercegovine u taekwondou oduševio takmičare i publiku, klub TKD Novi Grad Sarajevo osvojio prvo mjesto