in

Poslovna konferencija “DORS 2023” održana u Bijeljini: Sektor osiguranja odolio svim izazovima

Sektor osiguranja Republike Srpske uspio je da odoli svim izazovima, uprkos složenim političko-ekonomskim okolnostima u zemlji i regionu i u narednom periodu trebalo bi kreirati rješenja koja će osiguravajućim kućama obezbijediti veći prosperitet.

Zaključci su to druge konferencije “Dani osiguranja Republike Srpske DORS 2023”, koja je u Bijeljini okupila više od 200 učesnika iz BiH i regiona.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Privredne komore RS Bojan Popović kazao je da su sadašnje okolnosti u kojima posluju osiguravajuća društva u Srpskoj, ali i u čitavom regionu, izazovne.

– Globalna kriza izazvana ratom u Ukrajini, o kojoj smo pričali i prošle godine, još traje i nažalost čini se da se usložnjava sukobima na Bliskom istoku, klimatske promjene i pojava superćelijskih oluja o kojima smo dugo slušali postale su naša realnost, pretnja od globalne recesije, energetske krize i drugi problemi su faktori koji će se sigurno reflektovati i na rad osiguranja – rekao je Popović, ocjenjujući da je sektor osiguranja odolio svim tim izazovima.

Prema njegovim riječima, cilj konferencije DORS je da okupi ljude iz struke da bi zajedničkim naporima došli do rješenja koja će unaprijediti poslovanje.

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić rekao je da sektor osiguranja polako zauzima mjesto koje mu pripada.

– U današnje vrijeme ekonomski život moderne države, naročito tržište kapitala, generalno život zajednice je nezamisliv bez sektora osiguranja i usluga koje taj sektor pruža – rekao je Amidžić.

On je naglasio da društva za osiguranje koja posluju u BiH treba da sagledaju pozitivna iskustva kolega iz regiona, posebno iz Srbije te da zajedno sa zakonodavcem i regulatornim institucijama dođu do optimalnih rješenja koja mogu da unaprijede njihovo poslovanje.

– Treba kreirati rješenja koja će sektor osiguranja podići sa sadašnjih dva odsto BDP-a na bar pet odsto – smatra Amidžić.

Direktorica Agencije za osiguranje RS Draženka Janjanin navela je da tržište osiguranja Srpske karakteriše izrazito visoka konkurencija, ali da samo jedno društvo ima učešće na tržištu veće od deset odsto, dok nijedno nije u zoni preko 15 odsto.

– Sa druge strane u državama regiona možemo vidjeti da je situacija suprotna, dominiraju društva s pojedinačnim učešćem većim od deset odsto ili 15 odsto, a čije zajedničko učešće na tržištu je veće od 70 odsto ili 80 odsto – precizirala je Janjanin.

Konferencija DORS održana je u organizaciji Udruženja društava za osiguranje RS 19. i 20. oktobra.

Poljoprivreda

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Saša Lalić rekao je da iz godine u godinu apeluju na poljoprivredne proizvođače da se što više osiguravaju usjeve i uzimaju polise.

– Ministarstvo je prethodnih godina preduzelo niz aktivnosti kad je riječ o osiguranju, ne samo kroz subvenciju za polisu od 50 odsto. Za te namjene ove godine izdvojili smo duplo više novca nego lani, oko 1,1 milion KM.

Do sada imamo oko 250 podnesenih zahtjeva za osiguranje, ali sam uvjeren da će ih biti mnogo više – rekao je Lalić.

Državljaninu BiH oduzet sat od 50.000 evra i 10.000 gotovine

Nova kuga stiže u Bijeljinu