in

Počinje veliko proljećno spremanje Semberije

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Gradskoj upravi najavljene su aktivnosti u okviru akcije čišćenja Semberije pod nazivom „April- mjesec čistoće“.

Šef Kabineta Gradonačelnika, Mladen Arsenović, je rekao da je, ovog puta, izabran jedan novi koncept u realizaciji akcije čišćenja koji podrazumijeva uključenje što većeg broja udruženja i građana, a sve sa ciljem podizanja kolektivne svijesti o značaju čistog životnog okruženja.

– Ove godine aktivnosti su podijeljene u dva segmenta – u jednom učestvuju građani i njihova udruženja, Gradska uprava i svi ostali zainteresovani, dok se drugi odnosi na aktivnosti koje će biti sprovedene od strane profesionalnih službi koje su zadužene za čistoću grada – rekao je Arsenović.

Početak najavljene akcije će biti obilježen 1. aprila u 11 časova, sadnjom dvije sadnice u Gradskom parku od strane gradonačelnika LJubiše Petrovića i predstavnika Komunalne policije.

U subotu, 2. aprila biće sprovedeno čišćenje putnog pravca Bijeljina-Batković u organizaciji Gradske uprave i Moto-kluba „Krečar”, SKUD-a „Lazarica” i OFK „Batković”.

Istog dana, u organizaciji Gradske uprave i AD „Komunalac” u planu je čišćenje putnog pravca Bijeljina-Amajlije i uređenje kružnih tokova.Uređenje parkića na uglu ulica Kneza Ive od Semberije i Jovana Dučića je predviđeno za 6. april.

Pored Gradske uprave, organizaciji se pridružila i ZEV „Kneza Ive od Semberije”.Izlet u Novakovu pećinu u Tavni i čišćenje planinarskestaze će biti realizovani 9. aprila.

Osim Gradske uprave i PED „Majevica” koji su organizatori, akciji će se pridružiti i učenici srednjih škola.

Dječiji program na temu ekologije, uz učešće djece iz Dnevnog centra za djecu u riziku, biće ordžan u Gradskom parku 14. aprila u 12 časova, u organizaciji Gradske uprave i dječijeg pozorišta „Maslačak”.

Lovačka udruženja su se pridružila Gradskoj upravi u organizaciji čišćenja lovišta koje je planirano za nedjelju, 17. aprila, na lokaciji Gornji Zagoni-LJeljenča.

Udruženje „Eko-put” i Gradska uprava organizovaće čišćenje lokaliteta „Starača” 20. aprila.

Dan planete Zemlje mališani u Bijeljini će obilježiti 21. aprila, u organizaciji Gradske uprave i Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj”, na Trgu kralja Petra I Karađorđevića, sa početkom u 10 časova.

Gradska uprava i AK „Akademac” organizovaće Dječiju trku u Gradskom parku 23. aprila u 11 časova.

Završetak akcije „April – mjesec čistoće” je predviđen za 30. april.

Tog dana Gradska uprava i udruženja „Riba” i „Ada”organizovaće čišćenje lokaliteta „Švapska ada” u okviru eko-kampa „Jezera”.

Osim navedenih jednodnevnih aktivnosti, u okviru akcije „April – mjesec čistoće”, predviđene su i višednevne aktivnosti.

Ekološka nedjelja, u organizaciji Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj”, će trajati od 4. do 8. aprila, dok je pranje gradskih ulica predviđeno od 11. do 21 aprila.

U cilju dodatnog upoznavanja učenika sa značajem ekologije, sadnja drveća i cvijeća u dvorištima osnovnih škola će biti sprovedena od 11. do 15. aprila.

Odvoženje kabastog smeća je, prema rasporedu, planirano u preiodu od 15. do 30. aprila.

Akcija će obuhvatiti i čišćenje kanala i obala, obilaznice oko grada, grobalja u mjesnim zajednicama, ali i evidencija zapuštenih dvorišta i divljih deponija.

Termini održavanja aktivnosti će biti pomjereni u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, uz blagovremena obavještenja.

U ime Odjeljenja komunalne policije obratio se Milenko Vidaković, pozivajući sve građane Semberije, lovačka, ribolovačka i eko-udruženja, zajednice etažnih vlasnika, mjesne zajednice da izmu učešće u akcijama koje predstoje i daju doprinos uređenju grada i okoline.

Svi zainteresovani građani i udruženja koji žele da učestvuju u velikom čišćenju Semberije mogu da prijave svoje učešće putem elektronske pošte ili na broj telefona Komunalne policije- [email protected] 055/211-355

Izvor: gradbijeljina.org

“Primavera” okuplja više od 550 mladih muzičkih talenata

“Orao” spreman da učestvuje u podizanju tehničkih potencijala Bolnice “Sveti vračevi”