“Višnjićevi dani” počeli su u Bijeljini 28. put polaganjem cvijeća na spomenik Filipu Višnjiću na platou ispred biblioteke i podizanjem zastave ove manifestacije.

Predsjednik Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” Slaviša Mikić rekao je novinarima da je priređen bogat višednevni kulturni program i da će večeras biti održana svečana akademija.

On je naveo da će na akademiji učestvovati Srpsko crkveno pjevačko društvo “Srbadija”, besjediće Saša Knežević, pjesnici Stevan Tontić, Jelina Đurković i Slobodan Jović, narodni guslar Marko Šćepanović i Etno-grupe SPKD “Prosvjeta”.

Na svečanoj akademiji biće prikazane i najveće gusle na svijetu, duge tri metra, upisane u Ginisovu knjigu rekorda, koje su izradili duborezac Dušan Stevanović i guslar Vukan Đuka, najavljeno je iz Gradske uprave Bijeljina.

Prema riječima Mikića, u Galeriji Centra za kulturu “Semberija” večeras će biti otvorena izložba “Grof Sava Vladislavić”, a potom predstavljen Zbornik dokumenata “Zločini genocida na Srbima u Srebrenici u Drugom svjetskom ratu”.

U okviru “Višnjićevih dana”, koji će trajati do , 8. novembra, biće organizovane izložbe, književne večeri, naučni skupovi, muzičko-scenski događaji, takmičenja recitatora i besjednika, te susreti mladih pjesnika.

Organizator “Višnjićevih dana” je SPKD “Prosvjeta”, a pokrovitelji su grad Bijeljina i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Izvor: SrnaIzvor:
Share.