in

Petrović: Skupština Grada obilovala nizom nelogičnosti

Odbornici Skupštine Grada Bijeljina na današnjoj 11. sjednici Skupštine Grada Bijeljina raspravljali su o nizu tema i informacija, od kojih je znatan broj vraćen na doradu ili nije usvojen.

Među prijedlozima odluka vraćenih na doradu je i prijedlog odluke o garanciji za kreditno zaduženje AD „Vodovod i kanalizacija”.

Argument za ovakav potez skupštinske većine je bio da u prijedlogu odluke nije bio naveden plan korišćenja kreditnih sredstava i da je kredit nepovoljan u finansijskom smislu, što je opovrgao gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović.

– U skupštinskima materijalima je objašnjeno kako bi bila korišćena svaka marka od ovog kredita. Bili bi srećni da se kreditna sredstva mogu koristiti za investicije u vodovodnu mrežu, umjesto za vraćanje dugova nastalih u „Vodovodu” u prethodnim godinama. Nažalost, nismo čuli podršku da se procesuiraju odgovorni za ovakvo stanje. Bez potvrda o izmirenim poreskim obavezama, ni jedna firma ne može učestvovati na tenderima, što je novi udar na „Vodovod”, zaposlene u ovom preduzeću, ali i na cijeli grad, jer se jedno od preduzeća ključnih za normalan život stanovništva dovodi u opasnost od stečaja. To je udar i na povjerioce i dobavljače kojim „Vodovod” duguje sredstva – bio je jasan gradonačelnik Petrović.

Odbornici su usvojili prijedlog odluke o subvencionisanju prevoza učenika osnovnih škola, kao i prijedlog odluke o dodjeli subvencije roditelju/staratelju za novorođeno dijete kojim su povećani iznosi za novorođenčad.

Na ovoj sjednici usvojene su i odluke o raspisivanju izbora za savjete mjesnih zajednica koji će biti održani 10. aprila ove godine, izradi regulacionih planova „Agro-tržni centar” i „Industrijska zona IV” koji se oslanjaju na trasu auto-puta.

Izvještaji o stanju komunalne infrastrukure nisu usvojeni, ali su usvojeni programi izgradnje komunalne infrastrukture.Istovremeno, nije usvojen prijedlog odluke o uključivanju u trezorski sistem poslovanja Agrarnog fonda, a usvojen je Akcioni plan za otklanjanje nepravilnosti po izvještaju Glavne službe za reviziju.

Na ovakav ishod glasanja se osvrnuo gradonačelnik Petrović:

– Današnja sjednica Skupštine Grada je obilovala nizom nelogičnosti i dvostrukih aršina. Skupštinska većina je usvojila Akcioni plan za otklanjanje nepravilnosti po izvještaju Glavne službe za reviziju, a nije prihvatila prijedlog odluke o uključivanju u trezorski sistem poslovanja Agrarnog fonda, što je predloženo na osnovu odluke te iste Glavne službe za reviziju – ocijenio je Petrović.

Takođe, na osnovu izmjene Zakona o komunalnim taksama i današnjeg glasanja u skupštini, Grad Bijeljina ostaje bez prihoda od taksi za isticanje poslovnog imena, a Udruženje „Preduzetnik” bez prihoda od 15.000 konvertibilnih maraka po tom osnovu.

Skupštinska većina je podržala i rad Centra za socijalni rad Milorada Sofrenića, uprkos tome što je revizija rekla kako su dodjeljivane jednokratne pomoći. Nije nam problem da pohvalimo rukovodstvo bilo kojeg javnog preduzeća ili ustanove ako se njihov rad temelji na stručnosti i odgovornosti, ali tražimo da oni drugi direktori budu sankcionisani. Skupštinska većina je danas opet pokazala da se vodi nekim drugim principima i u tome je glavna razlika između nas.

Izvor: Gradska uprava

Šarović je bio blizak sa Ždralom, čuvao ga čovjek koji je ubio 12 ljudi

Više od 400 miliona dolara vrijednih automobila uništeno na zapaljenom brodu u Atlantiku