in

Petrović: Dok voze gledaju i društvene mreže

Foto: Facebook / mladenpetrovicsdss

Da ni česte policijske kontrole, visoke kazne, niti sve više radara i presretača na ulicama nisu opametili vozače svjedoči i podatak Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske prema kojem je za samo dva dana napisano 3.050 kazni.

Iz MUP-a je juče saopšteno da su tokom akcije, realizovane 25. i 26. maja, ukupno kontrolisana 4.164 vozila, a zbog nekorišćenja bezbjednosnog pojasa kažnjena su 2.322 vozača, suvozača ili putnika.

– Zbog korišćenja mobilnog telefona, koji nije prilagođen u vozilu, sankcionisan je 541 vozač – naveli su u MUP-u.

Da prekršaje ne prave samo vozači, svjedoči i podatak prema kojem je kažnjeno 187 pješaka, zbog korišćenja mobilnog telefona ili slušalica u oba uva, prilikom kretanja kolovozom.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Mladen Petrović rekao je za “Glas Srpske” da je to što je kažnjeno 3.050 vozača za samo dva dana krajnje alarmantan podatak.

– Mobilni telefon je uzrok broj jedan zbog kojih se događaju nesreće, iako je to teško ustanoviti kada se već dogodi. Čim uzmemo telefon u ruku naša pažnja više nije 100 odsto, a onda samim tim automatski kasne i naše reakcije u saobraćaju – rekao je Petrović.

Kako je objasnio, živimo u vremenu kada su mobilni telefoni neizbježni, pa vozači osim toga što se tokom vožnje mahom javljaju na telefon, sada iz navike počinju da listaju i društvene mreže, kao i portale tokom vožnje.

– Ove alarmantne brojke samo će se povećavati, ako se ne uvedu represivnije mjere jer očigledno da sva naša prevencija i priča koju pokušavamo da objasnimo kroz praktične primjere do naših ljudi ne dolazi, jer smo takvog mentaliteta, shvatimo tek kada budemo kažnjeni – ispričao je Petrović.

Zbog toga bi MUP, kako kaže, trebalo da poveća broj ovakvih i sličnih akcija jer je cilj smanjenje broja ljudskih žrtava.

– Svuda u svijetu je normalno da se veže sigurnosni pojas i da se ne kreće na put bez toga, dok kod nas mahom i oni koji vežu to čine kada već izađu na saobraćajnicu. A korišćenje pojasa prema svim evidencijama smanjuje 50 odsto smrtnih ishoda u saobraćajnim nezgodama – zaključuje Petrović.

Kampanje
Agencije za bezbjednost saobraćaja RS prema riječima Mladena Petrovića sprovodi kampanju “Kada se život preokrene”, u kojoj oni koji žive sa posljedicama saobraćajnih nezgoda upoznaju srednjoškolce, kao buduće vozače, šta može da se dogodi ako ne vežu bezbjednosni pojas.

– Od početka juna u saradnji sa kompanijom “m:tel” radićemo i na kampanji u vezi sa korišćenjem mobilnih telefona za vrijeme vožnje – rekao je Petrović.

Lukić: Markoviću “smanjite doživljaje”

Vučković : “Koče” nam javne nabavke za zaprašivanje komaraca i odvoz pasa lutalica