in

Petrović: Besplatni udžbenici za sve osnovce u Bijeljini

Grad Bijeljina, po prvi put od ove godine, obezbijediće besplatne udžbenike za sve razrede osnovnih škola na području Bijeljine, saopštio je gradonačelnik Ljubiša Petrović.

„Cilj svakog roditelja je da djeci obezbijedi sigurno i srećno djetinjstvo, izvede ih na pravi put i pomogne da postanu dobri, pošteni i uspješni ljudi. Na tom putu odrastanja ima mnogo prepreka, a često su one finansijske prirode“, istakao je gradonačelnik. On je dodao da je lokalna zajednica dužna da građanima pomogne, u skladu sa svojim mogućnostima, s ciljem da se djeci obezbijede uslovi za neometano školovanje, rad i razvoj.

Grad će od ove godine preuzeti finansiranje udžbenika za sve razrede koje ne bude finansirala Vlada, odnosno biće obezbijeđeni udžbenici za 11.146 učenika osnovnih škola, za školsku 2022/2023. godinu.

„Javna nabavka za udžbenike biće raspisana u maju, a ja kao čovjek i gradonačelnik sam vrlo srećan zbog toga, jer sam siguran da će ovo biti olakšica roditeljima koji vrijedno rade i ulažu u školovanje svoje djece“, poručio je Petrović.

Osim toga, Grad Bijeljina će u 2022. godini iz budžeta izdvojiti značajno veća sredstva za pronatalitetnu politiku, u odnosu na prošlu godinu, s ciljem podizanja prirodnog priraštaja. Bijeljina je prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja će imati zvanične dokumente pronatalitetne populacione politike – Prijedlog mjera pronatalitetne populacione politike u Gradu Bijeljina i Analiza stanja demografskog razvoja Grada Bijeljina i populaciona politika. U izradi ovih dokumenata angažovana je radna grupa koju čine eksperti iz oblasti sociologije, demografije, medija, medicine, privrede i predstavnici Gradske uprave. Recenzent ovih dokumenata je profesor Dimitrije Ćeranić sa Pravnog fakulteta, Univerziteta u Istočnom Sarajevu. U dokumentima se nalaze dodatne stimulativne mjere za porodilje, novorođenčad, mlade bračne parove, porodice sa djecom, višečlane porodice, porodice sa djecom sa poteškoćama u razvoju, mjere za usklađivanje rada i roditeljstva…

“Izrada dokumenata je u završnoj fazi i, nakon usvajanja, biće poznate dodatne mjere koje će Grad predviđenim budžetom finansirati, da bismo pomogli roditeljima“, zaključio je Petrović.

Transparentan iznos sredstava iz budžeta u 2022. godini za pronatalitetnu politiku po stavkama:

  • mjere pronatalitetne politike – 170.000 КM (stavka koja je prvi put uvrštena u budžet Grada Bijeljina)
  • subvencija bračnim parovima za novorođenu bebu – 200.000 КM (100.000 КM izdvojeno u 2021. godini)
  • subvencija roditeljima za boravak djece u privatnim vrtićima -180.000 КM (u 2021. godini 130.000 КM)
  • subvencija prevoza učenika – 220.000 КM
  • stipendiranje učenika i studenata – 320.000 КM (u 2021. godini 290.000 КM)
  • sufinansiranje četvrtog pokušaja vantjelesne oplodnje – 50.000 КM (u 2021. godini 25.000 КM).

Austrijska ministarka nije znala da je Afrika kontinent

Sve veći broj turista u Bijeljini