in

Pedagoški fakultet potpisao sporazum o saradnji sa agencijom za obrazovanje NTC EDU

Pedagoški fakultet Univerziteta Istočno Sarajevo sklopio je danas u Bijeljini ugovor o saradnji sa Agencijom za obrazovanje NTC EDU iz Novog Sada, koja će se ogledati u realizaciji radionica za darovitu djecu, uvođenjem predmeta iz oblasti neuronauka, kao i specijalističkog usavršavanja učitelja i vaspitača.

Ugovor su potpisali dekan Pedagoškog fakulteta Dalibor Stević i autor NTC programa Ranko Rajović.Stević je rekao da će Pedagoški fakultet zahvaljujući ovom ugovoru moći da realizuje dvomjesečnu radionicu za darovitu djecu iz Bijeljine u aprilu i maju, a kasnije se u aktivnosti mogu uključiti i ostala djeca.

On je naveo da je planirano da se na fakultetu od oktobra uvedu i predmeti iz neuronauka u obrazovanju koje predaje Rajović na Pedagoškom fakultetu u Kopru u Sloveniji.

“Postoje tehičke stvari koje treba da uradimo sa Univerzitetom Istočno Sarajevo i Ministarstvom prosvjete i kulture. Namjera nam je da te predmete uvedemo i vaspitačima i učiteljima kako bi unaprijedili njihova znanja i kompetencije”, rekao je novinarima Stević.

On je naveo da planiraju i uvođenje dodatnih usavršavanja ili specijalističke studije za učitelje i vaspitače, nakon fakulteta, metodom koju Rajović koristi.Rajović je istakao da je važno primjenjivati nove metode u odgoju djece, jer istraživanja u svijetu pokazuju da su nove generacije koje se upisiju u prvi razred malo slabije od prethodne dvije.

On je naveo da je anketa koju je radio sa više od 800 učitelja u Srbiji, Hrvatskoj, BiH pokazala da su kod djece slabije motoričke sposobnosti, kao i opšte znanje, a rječnik siromašniji.

“Šta će biti sa novim gerenacijama, ako ostanu iste metode? Zbog toga se mora mijenjati”, ukazao je Rajović i dodao da od 10 najtraženijh zanimanja u svijetu devet nije postojalo prije 10 godina, što znači da djecu treba spremati za zanimanja koja još i ne postoje.

On je istako da je funkcija obrazovnog sistema da djecu uči da misle, a ne da uče napamet, zbog toga treba već na fakultetu obučavati buduće vaspitače i učitelje, pedagoge.

“U Bijeljini je prilika da se odmah uče studenti kako da rade sa djecom”, rekao je on i dodao da je važno aktivirati misaone procese kod djece.

Rajović je naveo da je poenta neuronauka, koje su kombinacije medicine i pedagogije, da se oktiju koje su metode najbolje da bi se aktivirile sve važne regije mozga.

On je održao i predavanje za studente, zaposlene, partnere i zainteresovane sugrađane.Rajović je specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih nauka. Saradnik je Unicefa za ranu edukaciju i gostujući predavač na fakultetima u nekoliko država.

Osnivač je Mense Srbije, a inicijator je i jedan od osnivača Mense Slovenije, BiH, Crne Gore. Radi na Pedagoškom fakultetu u Kopru u Sloveniji.

Izvor: Srna

Praznici udaraju BiH gdje je najtanja

U Bijeljini tokom marta pojačana kontrola brzine kretanja