in

Održana javna diskusija o pravima djeteta na mentalno zdravlje

Na Pedagoškom fakultetu u Bijeljini danas je u organizaciji udruženja građana održana javna diskusija o pravu djeteta na mentalno zdravlje, sa koje su stručnjaci ukazali da traženje stručne pomoći za prevazilaženje problema nije znak slabosti, već korak hrabrosti.

Doktor psiholoških nauka i predsjednik udruženja građana “Porodični krug” Slađana Miljenović rekla je novinarima da rad na zdravlju mladih generacija iziskuje i razvijanje svijesti o potrebi traženja profesionalne pomoći kada je riječ o ugroženom mentalnom zdravlju djeteta, kao i roditelja.

“Potrebno je propagirati potrebu za odlazak psihologu kako bi pomogli sami sebi u prevazilaženju određenih životnih situacija”, navela je Miljenovićeva.

Javnu diskusiju organizovalo je novoformirano udruženje građana “Roditelji za prava djece” povodom Međunarodnog dana dječijih prava, a predsjednik ovog udruženja Jelena Sarafijan ukazala je da je njihov cilj skretanje pažnje javnosti na mentalno zdravlje djece, pogotovo u uslovima pandemije virusa korona i česte prezauzetosti roditelja egzistencijalnim izazovima.

“Djecu treba uključiti u sve odluke koje se tiču njih, ali teret javnog zdravlja moraju da nose odrasli”, ocijenila je ona.

Sarafijanova je navela da su temu zaštite mentalnog zdravlja djece tokom javne diskusije obrađivali iz ugla obrazovnog sistema, uticaja porodice i sa pravne strane, dok su i sama djeca kroz kreativnu radionicu dobila priliku da izraze osjećanja i pošalju poruke odraslima.

Šef odsjeka za obrazovanje i nauku, nevladine organizacije, omladinu i porodičnu zaštitu u Gradskoj upravi Bijeljine Ljubica Mlađenović istakla je u izjavi novinarima da djeca, osim prava, moraju da znaju i svoje obaveze i odgovornosti.

Ona je napomenula i da su prosvjetni radnici u nekim slučajevima ugroženi, a nedavno i napadnuti od roditelja, te najavila da će o tome uskoro biti održana konferencija za novinare u Gradskoj upravi.

 

Izvor: Srna

Prolaznica u programu uživo rekla da je otac Nataše Kandić bacao dečake u bunar

Stanivuković otkrio koja će pjevačica nastupati na dočeku Nove godine u Banjoj Luci