in

Očišćena lovišta u Zagonima i Ljeljenči u akciji „April – mjesec čistoće“

U okviru akcije „April – mjesec čistoće“ lovci iz Lovačkog udruženja „Semberija“, zajedno sa predstavnicima Gradske uprave i Komunalne policije, uklonili su smeće sa nekoliko divljih deponija u dva lovišta – u LJeljenči i Zagonima.

Šef Kabineta Gradonačelnika, Mladen Arsenović, je istakao da su lovci, kao jedna izrazito solidarna kategorija u lokalnoj zajednici, i ovaj put pokazali koliko brinu o životnoj sredini, te da su spremni da se uključe u sva aktuelna dešavanja i daju svoj doprinos rješavanju problema.

– U LJeljenči i Zagonima, sa lovačkim sekcijama iz ova dva sela, obišli smo lovišta i u šumama zatekli neprijatne prizore divljih deponija i komunalnog otpada koji su odložili nesavjesni pojedinci. Danas amo očistili nekoliko lokacija. Na nekim mjestima smo ustanovili da je potrebna teža mehanizacija za čišćenje terena u potpunosti, koju će, narednih dana, obezbijediti Grad Bijeljina i Komunalna policija koja je nosilac cijele ove akcije – rekao je Arsenović.

On je istakao da su današnje aktivnosti pokazale da postoji sinergija između Gradske uprave i udruženja građana, a ovog puta je riječ o lovačkim udruženjima i pozvao sva ostala lovačka udruženja da se organizuju i, u mjeri u kojoj mogu, očiste pojedine lokacije i obavijeste nadležne gdje se nalaze divlje deponije.

– Gradska uprava je tu da pomogne, između ostalog, realizaciju odvoza prikupljenog smeća. Istovremeno, apelujemo na građane da prijave nesavjesne pojedince koji otpad odlažu na lokacijama koje za to nisu predviđene – istakao je Arsenović.

Na terenu je uočena još jedna poražavajuća činjenica – neka pojila, koja su ranije bila predviđena za divljač, zatrpana su komunalnim otpadom. Gradska uprava će poslati menaizaciju koja će pomoći da pojila budu očičišćena, kako bi ponovo služila svojoj svrsi – da pomognu divljim životinjama da prežive.

Predsjednik Lovačkog udruženja „Semberija”, Vasilije Savić, je istakao da je to najveće gradsko udruženje koje broji preko hiljadu lovaca i ima ukupno 17 sekcija. Nosilac je lovstva ne samo u našem gradu, nego i u regiji.- Priključili smo se akciji čišćenja koju je pokrenula Gradska uprava, jer želimo da ispoštujemo principe na kojima funkcioniše naše udruženje – zaštita prirode, okoline, uzgoj divljači i izlov – kazao je Savić.

On je rekao da postoji pogrešno opšte mišljenje da je odstrel divljači glavna aktivnost lovaca.- 95% aktivnosti lovaca podrazumijeva djelovanje u cilju zaštite okoline, prirode, stvaranje uslova u lovištu i prirodi da divljač opstane. Gradimo hranilišta za divljač, brinemo o pojilištima, a na izlov odlazi 5% aktivnosti – pojasnio je Savić.

Izvor: Gradska uprava

Specijalci “AZOVA” srušili spomenik Žukovu! Rusi momentalno reagovali

Đoković uvećao prednost i sve je bliži apsolutnom rekordu