in

Obnova puteva u Semberiji kao jedan od prioriteta u narednoj godini

Na konferenciji za novinare održanoj danas predstavljen je plan asfaltiranja pojedinih gradskih ulica i putnih pravaca koji će biti sproveden u narednom periodu. Osim gradonačelnika Ljubiše Petrovića na konferenciji su govorili Bogdan Tadić i Nemanja Mitrić iz gradskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine.

Navodeći da postoji spisak gradskih ulica koje su prioritetne, gradonačelnik Petrović je kao primjer naveo stanje u kojem je Račanska ulica, ali i naglasio da isti problem muči i okolne mjesne zajednice, te da stanje nije bolje ni na lokalnim saobraćajnicama koje povezuju mjesne zajednice.
– Ukupna putna mreža u gradu Bijeljina duga je preko 2.000 kilometara. Кada se govori o makadamskim saobraćajnicama, ukupna dužina onih kojima je potreno asfaltiranje iznosi oko 300 kilometara, što znači da je oko 35.000.000 КM potrebno za tu namjenu i jasno je da su izdvajanja od 1.500.000 ili 2.000.000 КM na godišnjem nivou zaista minimalna – naglasio je Petrović, dodajući da treba rekonstruisati niz ulica u Bijeljini, među kojima su i ulice Svetozara Ćorovića, Arčibalda Rajsa, Pantelinska, Кosovke djevojke i mnoge druge koje su navedene u zahtjevima za obnovu, kao i da će se radovi u ovim ulicama sprovoditi tokom sljedeće godine.

Кada su u pitanju putni pravci čije stanje treba što prije poboljšati, Petrović je naveo puteve za Amajlije, Popove, Batković, put Velika Obarska-Gornje Crnjelovo, put Ljeljenča-Gornja Čađavica, put Gornji Magnojević-Gornji Dragaljevac, put Janja-Modran i mnoge druge.

– Imamo mogućnost za obnovu ovih putnih pravaca samo ukoliko se kreditno zadužimo, a mi ćemo ići sa takvim prijedlogom odluke u skupštinsku proceduru – naveo je gradonačelnik.

Precizne podatke o aktivnostima koje su planirane do 30. aprila 2022. godine dali su Bogdan Tadić i Nemanja Mitrić.

– Iz budžeta Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove je izdvojeno 750.000 КM za asfaltiranje ulica, lokalnih puteva i nekategorisanih makadamskih puteva, gdje je obezbijeđeno sufinansiranje mjesnih zajednica. Do sada je potpisano ukupno 17 ugovora u vrijednosti od 600.000 КM sa planiraniim rokom realizacije do 30. aprila naredne godine i ostalo je još da se potpišu ugovori u ukupnoj vrijednosti od 150.000 КM – najavljuju predstavnici ovog Odjeljenja.
Grad Bijeljina je izdvojio i 400.000 КM za popločavanje ulice Patrijarha Pavla i njeno pretvaranje u pješačku zonu. Obezbijeđena su i sredstva za rekonstrukciju trotoara u ulici Gavrila Principa u iznosu od 200.000 КM, a ukupno je iz budžeta Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine izdvojeno nešto manje od 1.500.000 КM u tekućoj godini.
Predviđena je i obnova lokalnog puta Bijeljina-Amajlije sa pješačko-biciklističkom stazom, za šta je preliminarno procijenjena vrijednost 2.850.000 КM. Rekonstrukcija dijela lokalnog puta Bijeljina-Velika Obarska-Gornje Crnjelovo-Subotište će koštati 3.000.000 КM, dok će za rekonstrukciju lokalnog puta Bijeljina-Batković-Кlis, sa izgradnjom pješačko-biciklističke staze, biti potrebno 5.200.000 КM.

Rekonstrukcija dijela lokalnog puta Ljeljenča-Gornja Čađavica će koštati 1.750.000 КM, a rekonstrukcija dijela lokalnog puta Donji Dragaljevac-Srednji Dragaljevac-Gornji Magnojević-Srednji Magnojević-Donji Magnojević 500.000 КM. Za put Trnjaci-Mađaši će biti izdvojeno 350.000 КM. Zbir pokazuje da je za navedene rehabilitacije puteva potrebno 17.820.000 КM – precizirao je Bogdan Tadić.

Rečeno je i da će značajan dio sredstava biti izdvojen za šljunčanje magistralnih saobraćajnica, lokalnih puteva i nekategorisanih puteva, u ukupnoj dužini oko 300 kilometara.

Nemanja Mitrić se posebno osvrnuo na bezbjednost u saobraćaju u pojedinim ulicama.

– Stanje u ulici Кulina Bana je posebno poblematično. Tu postoje dva plana za rješavanje problema – izmještanje preostalih stubova rasvjete sa trotoara na privatne parcele uz pristanak vlasnika i povećanje bezbjednosti na pješačkom prelazu pored mosta preko kanala Dašnica. Potrebno je da se sprovedu mjere koje se odnose na dodatnu rasvjetu koja će omogućiti bolje osvjetljenje, ali i postavljanje semafora. Dozvoljena brzina kretanja vozila u ovoj ulici mora biti smanjena, te postavljeni tzv. „ležeći policajci“.

Potreban je i pješački semafor kod osnovne škole „Jovan Dučić“ u Patkovači. Dobili smo saglasnost preduzeća „Putevi Srpske“ da uđemo u projekat i fazu pripreme tehničke dokumentacije, te izradu glavnog projekta i raspisivanje javne nabavke, da bismo povećali bezbjednost na pomenutoj lokaciji – ističe Mitrić.

Vrhovac u Bijeljini: Cilj – ravnomjeran razvoj Srpske

Petrović: Potpisali smo 17 ugovora za asfaltiranje puteva