in

O bogatstvu različitosti i obrazovanju za svu djecu

Gradonačelnik LJubiša Petrović sa saradnicima učestvovao je danas u vrtiću „Čika Jova Zmaj“ na okruglom stolu i radionici „Bogatstvo različitosti“ u okviru projekta „Da, to sam ja“.

Projekat realizuje Udruženje „Porodični krug” iz Bijeljine, u saradnji sa Udruženjem za promociju obrazovanja Roma „Otaharin” koji je održalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Gradonačelnik je istakao važnost obrazovanja i činjenicu da je važno savladati veliki zadatak – da obrazovanje bude dostupno našoj djeci i da djeca budu što ravnopravnija u cijelom sistemu obrazovanja i u cijelom društvu.

– Ne smijemo praviti razliku među djecom, moramo ih tretirati jednako i ravnopravno. Nastavljamo praksu izdvajanja sredstava za romsku populaciju, rješavanje pitanja njihovog stambenog zbrinjavanja, inkluziju romske djece u predškolsko obrazovanje kroz projekat „Vrtić je i moje pravo” – rekao je gradonačelnik Petrović.

On se osvrnuo i na pomoć međunarodnih organizacija u pogledu rješavanja ključnih životnih pitanja Roma.

– Ističem saradnju sa Kartitasom koji je podržao niz projekata vezanih za stambeno zbrinjavanje Roma izdvajanjem značajnih novčanih sredstva u tu svrhu – napomenuo je gradonačelnik.

U ime Udruženja „Porodični krug” govorila je Danica Mojić i ukazala na potrebu društvene i obrazovne inkluzije i pravu na obrazovanje svakog djeteta, kako u Bijeljini, tako i u Republici Srpskoj.

– Veoma mali broj djece romske populacije je obuhvaćen predškolskim vaspitanjem. U osnovnim školama u Republici Srpskoj imamo 394 takve djece. Što se tiče vrtića, jako malo djece je obuhvaćeno ovakvim obrazovanjem, uglavnom je to putem projekata. Bijeljina je primjer dobre prakse, ali ipak moramo pitanje obrazovanja Roma staviti u okvire institucija.

Vrtić „Čika Jova Zmaj” je pokazao da potreba za uključivanjem romske djece u obrazovni sistem postoji, da svako dijete ima pravo na obrazovanje, da moramo da razmišljamo o obrazovanju i vaspitanju djece iz osjetljivih kategorija – rekla je Mojićeva.

Današnjem skupu je prisustvovala i zamjenik ombudsmana za djecu Republike Srpske Jovanka Vuković, koja je ukazala na potrebu poštovanja prava djeteta na obrazovanje iz Konvencije o pravima djeteta i na probleme sa kojima se susreću djeca iz osjetljivih kategorija.

– Veoma je važno ostvarivanje prava na obrazovanje. To je jedan od preduslova za pravilan psiho-fizički razvoj djece i njihovu budućnost. Institucija ombudsmana za djecu se susreće sa kršenjem prava na obrazovanje, ne samo romske populacije, već i djece iz drugih kategorija – djece sa smetnjama u razvoju, djece iz socijalno ugroženih porodica, jer se javljaju faktori koji ometaju njihovo obrazovanje – rekla je Jovanka Vuković.

Radmila Tubić, psiholog u udruženju „Otaharin” je iznijela podatke o broju romske djece koja su uključena u obrazovni sistem.

– Opšta je nezainteresovanost roditelja Roma da upisuju djecu u sistem predškolskog obrazovanja jer ga ne tretiraju kao obavezno. U toku prethodne decenije se stanje malo popravilo u oblasti obaveznog obrazovanja, tako da 115 djece pohađa osnovnu školu, 11 pohađa srednju školu, dok je u vrtiću 3 upisanih Roma – navela je Tubićeva.

 

 

 

Izvor: Gradska uprava

Hoće li Šmit poniziti Incka: Brisel sređuje “nered” koji je u BiH napravio bivši visoki predstavnik

Novi asfaltni put između Gornjeg Dragaljevca i Srednje Čađavice