in

Nastavak podrške Gradske uprave Slovacima u Bijeljini

Градоначелник Љубиша Петровић присуствовао је предбожићном слављу и служби у Словачкој евангелистичкој цркви у Бијељини.

– Uzevši u obzir da Udruženje Slovaka Semberije „Juraj Janošik”, koje postoji od 2006. godine, ima 84 člana, možemo reći da najveći broj Slovaka u BiH živi na području Grada Bijeljina. Osnovni ciljevi našeg udruženja su očuvanje kulture, tradicije i jezika slovačkog naroda. Interesovanje djece i odraslih za učenje slovačkog jezika i pripadnost Slovačkoj evangelističkoj crkvi je veliko, a to je veoma značajno za uspješno očuvanje identiteta bijeljinskih Slovaka, koji na ovim prostorima žive preko 140 godina – istakao je predsjednik Udruženja Slovaka Semberije „Juraj Janošik” Danijel Štefek.

U okviru predbožićnog slavlja, održana je i završna radionica projekta „LJetnja škola slovačkog jezika”, a gradonačelnik je prisutnim mališanima poklonio novogodišnje paketiće.- Gradska uprava ima vrlo dobru saradnju sa Udruženjem Slovaka Semberije i finansijski je podržala realizaciju ovog projekta. Nastavićemo izgradnju infrastrukture, koja će poboljšati uslove života semberskih Slovaka i svih naših građana, kao i podršku očuvanju slovačke kulture, jezika i identiteta, uz razvijanje dobrih odnosa svih nacionalnih zajednica koje žive u Gradu Bijeljina – naglasio je gradonačelnik Petrović.

Izvor: Bijeljina Danas / Grad Bijeljina

Komšić i Džaferović razmišljaju o ratu

Počela humanitarna akcija “Jedan slatkiš, jedno dijete”