in

Marić: Prijaviti svaku nezakonitu upotrebu vatrenog oružja

Portparol Policijske uprave Bijeljina Aleksandra Marić apelovala je na građane da svaku nezakonitu upotrebu vatrenog oružja prijave nadležnoj policijskoj stanici ili na besplatan broj 122 i tako učine bezbjednim svoje okruženje tokom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika.

“Ne dozvolite da se radost pretvori u tugu. Budite oprezni jer oružje nije igračka”, poručila je Marićeva tokom dijeljenja letaka građanima u Bijeljini povodom kampanje “Budi oprezan – oružje nije igračka”.

Ona je napomenula da je cilj kampanje osvijestiti građane i upoznati ih o mogućim posljedicama nezakonite i nestručne upotrebe oružja, posebno na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi.

“S obzirom na to da su pred nama novogodišnji i božićni praznici, napominjemo da je upotreba vatrenog oružja na proslavama, prije svega, opasna po društvo, izaziva uznemirenost građana, ugrožava javni red i mir, ali je i kažnjiva”, izjavila je Marićeva novinarima.

Ona je navela da je, prema Zakonu o javnom redu i miru, propisana kazna od 400 KM do 1.200 KM za onog ko upotrijebi oružje.

“Krivičnim zakonom Republike Srpske propisana je krivična odgovornost za krivična djela nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija i izazivanje opšte opasnosti”, rekla je Marićeva.

Ona je napomenula da su u proteklih 10 mjeseci na području Policijske uprave Bijeljina evidentirana 34 krivična djela koja se odnose na nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija, te četiri krivična djela izazivanja opšte opasnosti uz upotrebu vatrenog oružja.

“Evidentirali smo i jedno krivično djelo ubistvo u pokušaju. U ovoj godini zabilježili smo i jedan slučaj samoranjavanja lovca iz Ugljevika. Osim ovih djela, evidentirano je i 14 narušavanja javnog reda i mira upotrebom oružja ili pirotehničkih sredstava”, rekla je Marićeva.

Ona je navela da je evidentirano i 127 prekršaja iz oblasti oružja i municije.

“U 18 slučajeva u ovoj godini oduzeli smo pirotehnička sredstva. Početkom godine imali smo i nanošenje teških tjelesnih povreda upotrebom pirotehničkih sredstava. Evidentirana su i dva samoubistva koja su izvršena upotrebom vatrenog oružja”, rekla je Marićeva.

Kampanju “Budi oprezan – oružje nije igračka” Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske realizuje od 15. novembra do 31. decembra.

Izvor: Srna

U Osnovnoj školi Vuk Karadžić održani Dani čitanja

Detalji nasilja u školi: Sedmoro vršnjaka dječaka skidali, udarali i polivali duži period