in

Litij iz Lopara planira se distribuirati do Mercedesa

Švajcarska rudarska kompanija Arcore i kanadska kompanija Rock Tech potpisali su sporazum o partnerstvu koji će uključivati i distribuciju litija iz Lopara u Republici Srpskoj.

Privatna kompanija za rudarenje litija Arcore i Rock Tech Lithium sa sjedištem u Torontu, saopštili su kako žele raditi zajedno kako bi osigurali dugoročno snabdijavanje litijumom.

“Litijum karbonat će se iskopavati na ekološki i društveno odgovoran način u Arcoreovom rudniku u Loparama u Republici Srpskoj, a nakon toga će ga kompanija Rock Tech pretvarati u litijum hidroksid ‘Made in Germany'”, saopćili su.

Rock Tech također gradi svoje prvo postrojenje u Njemačkoj koje će proizvoditi litijum hidroksid za industriju baterija i automobila od 2026. godine. Kompanija između ostalog već ima potpisane ugovore o kupovini sa Mercedes-Benz grupacijom.

U fazi istraživanja koja traje od 2018. godine, Arcore je potvrdio nalazišta litijum karbonata, kao i bora, kalija i magnezijum sulfata u rudniku u blizini Lopara. Kako ističe šef Upravnog odbora Arcorea Nicolas Treand, nalazište je jedinstveno u svijetu po svojoj veličini i geološkoj strukturi.

U Arcore-u ističu da su procjene da na području Lopara postoje nalazišta od 1,5 miliona tona litijum karbonat ekvivalenta, 14 miliona tona bora, 35 miliona tona kalijuma i 94 miliona tona magnezijum sulfata.

“Nalazišta minerala nalaze se relativno blizu površine, u slojevima od otprilike 100-200 metara debljine i biće eksploatisana otvorenim kopom u periodu od oko 50 godina”, ističu u Arcore.

Bijeljinac osvojio Kilimandžaro!

Imam poručio da svako dijete treba naučiti da koristi oružje