Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske nastaviće da podržava misiju bijeljinske Bolnice “Sveti vračevi” da pruži maksimalno dobru i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim građanima, ne samo Bijeljine, nego i drugih lokalnih zajednica, rekao je danas pomoćnik resornog ministra Milan Latinović.

Latinović, koji je prisustvovao obilježavanju slave ove zdravstvene ustanove – Svetih Kozme i Damjana, rekao je da treba zahvaliti zaposlenima u Bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini koji su svojim radom u posljednje dvije godine tokom pandemije pokazali da su dostojni krsnog imena koje njihova ustanova nosi.

On je istakao da ljudi u ovom vremenu, kada se plaše bolesti i neizvjesnosti, taj strah mogu da prevaziđu vjerom – u Boga, u čovjeka i u zdravstvene radnike.

“Jedino na taj način moći ćemo da izdržimo sve poteškoće u kojima smo se našli. Bolnica u Bijeljini je pokazala da je dostojna svog imena – Svetih vračeva”, rekao je Latinović novinarima.

Direktor Bolnice “Sveti vračevi” Zlatko Maksimović rekao je da je sve vrijeme pandemije, između dvije slave, Bolnica radila punim kapacitetom i u njoj je uvijek bilo dovoljno mjesta za sve pacijente.

“Mnogo toga smo uradili na interventnoj kardiologiji. Uveli smo cjelodnevni rad tog odjeljenja i samo u ovoj godini zbrinuto je 165 pacijenata koji su imali infarkt miokarda. Sa radom je počeo i Pejsmejker centar, a spremamo i nove stvari vezane za interventnu kardiologiju”, naveo je Maksimović.

Maksimović je napomenuo da je napredovala i oftalmologija, navodeći da u ovoj bolnici postoje tri ljekara iz te oblasti koji samostalno mogu da obavljaju operacije katarakte najsavremenijim metodama lasera.

“Napredovala je i hirurgija, a kod nas se najviše radi laparoskopski – operacije žuči i kile, a sve češće i apendiksa. U posljednjih godinu dana na hirurgiji je urađeno gotovo 4.000 operacija, što je znatno više nego prethodnih godina”, napomenuo je Maksimović i ukazao da je u prosjeku rađeno 14 operacija dnevno.

On je rekao da je od prošle slave izvršeno 125.000 ambulantnih pregleda, odnosno oko 500 pregleda dnevno.

“U Bolnici su izuzetno smanjene liste čekanja, najveći broj kontrola se obavlja u roku od pet do sedam dana. Jedino se kod kardiologa čeka do mjesec dana, ali nam se početkom godine vraćaju dva kardiologa sa subspecijalizacije”, rekao je Maksimović i ukazao da će ih onda biti šest.

On je dodao da je Bolnica sve ove uspjehe ostvarila uz pomoć svojih zaposlenih, kojih je više od 600.

“Imamo 180 ljekara, više od stotinu specijalista, više od 20 subspecijalista, 18 univerzitetskih profesora koji su angažovani kod nas. Tu je i 320 medicinskih sestara”, naveo je Maksimović.

On je istakao da su riješeni da bijeljinska bolnica krupnim korakom u narednom periodu postiže i bolje rezultate i zahvalio osnivaču – Ministarstvu zdravlja Republike Srpske. ​U bijeljinskoj Bolnici prvi put je danas nagrađen radnik godine, a to priznanje pripalo je glavnoj sestri u Laboratorijskoj službi Bolnice Danici Mićić, koja je dobila novčanu nagradu.

Slavskom obredu i ručku prisustvovali su, između ostalih, i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić i ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

 

Izvor: SrnaIzvor:
Share.