in

I u Bijeljini protest zbog najave otvaranja rudnika litijuma kod Loznice

Građani Bijeljine okupili su se danas na obali Drine kod Pavlovića mosta, na mirnom protestu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog namjere kompanije “Rio Tinto” da otvori rudnik litijuma kod Loznice.

Predsjednik Ekološkog udruženja “Eko put” iz Bijeljine Snežana Jagodić Vujić rekla je novinarima da Udruženje ovim protestom želi da pruži podršku kolegama aktivistima iz Srbije koji se bore za čistu i zdravu životnu sredinu, te da domaćoj javnosti ukažu na problem mogućeg zagađenja životne sredine.

Ona je navela da se ovim načinom rudarenja koriste teške kiseline koje dovode do potpunog zagađenja zemljišta, podzemnih voda i voda uopšte, zbog čega prijeti velika opasnost.

“Mi ležimo na drinskim podzemnim vodama. Rijeka Drina se u svom donjem toku razvija u bogat barski eko-sistem, a Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a usvojilo je našu inicijativu za njegovu zaštitu”, rekla je Vujić.

Ona je ukazala da postoje savremenija sredstva od litijuma da se koriste kao baterije u automobilima, telefonima i kao jonsko-natrijumske baterije.

“Ne mora zemlja da se zagađuje za malo prljave tehnologije”, poručila je Vujić.

Komandant NATO snaga tokom bombardovanja dolazi da demokratiju utjeruje na drugačiji način

Podmetnuta bomba na Erdoganovom skupu: Pokušaj atentata?