in

Gradonačelniku Bijeljine uskraćeno gostoprimstvo na Kongresu HISPA

Foto: Freepik

Na Drugom međunarodnom Kongresu HISPA BH koji je održan u Bijeljini od 01. do 03. aprila 2022. godine, u organizaciji Udruženja HISPA BH, JZU Bolnice „Sveti Vračevi“ i Svjetskog udruženja za vaskularno zdravlje uskraćeno je gostoprimstvo gradonačelniku Grada Bijeljina Ljubiši Petroviću kada su organizatori za vrijeme intoniranja himne dok je Petrović stajao uklonili stolicu na kojoj je sjedio.

Objavu gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića prenosimo u cijelosti:

ОVO JE MOJ KONGRES…. MALO JE I MOJ

Imam pitanje za vas narode, da li ste ikada čuli bilo gdje da se desilo da se izmakne stolica gradonačelniku ne bi li on pao i da se otvoreno kaže da je gradonačelnik na dešavanje u svom gradu došao nepozvan? Eto interesuje me da li je neko čuo za takve slučajeve ili je naša Bijeljina jedinstvena kada je ovakav slučaj u pitanju!

Uredno sam sačekao da se kongres HISPA završi, da ne budem ishitren, da se ne blamiramo još više tokom trajanja kongresa, pa da sa vama podijelim ovu veliku sramotu! Da sam pisao prvog aprila vjerovatno biste mislili da je prvoaprilska šala, ali na žalost nije!

Naime, čitali ste ovih dana kako se gradonačelnik nepozvan pojavio na kongresu u organizaciji gradske bolnice i udruženja HISPA, nepozvan gradonačelnik, koji je između ostalog, eto igrom slučaja još i ljekar. To da na tako bitan događaj ne pozovete gradonačelnika, to vam je ono “čega se pametan stidi….”.

Tog prvog aprila uredno sam otišao na otvaranje Drugog međunarodnog kongresa HISPA, održava se u mom gradu, ja sam gradonačelnik i ljekar, da se ne pojavim bila bi sramota! Ušao sam i imao osjećaj da prisutni u sali gledaju u mene kao da sam duh. Zamolio sam jednog od volontera da mi pronađe stolicu i stavi na kraju reda, tako je i učinjeno, dobio sam stolicu i sjeo na samom kraju. Počinje svečanost i na samom početku himna, naravno ustajemo svi, tokom intoniranja himne perifernim vidom sam uhvatio da mi odnose/izmiču stolicu. Sreća pa sam vidio, jer da nisam vjerovatno bih lijepo pao i bio predmet ismijavanja mnogih u sali, zamislite koja je to vijest za portale, zamislite ogladnjele kurjake kako likuju, zamislite samo komentare botova po društvenim mrežama, pa to ne smijem ni da zamislim!

Ali sreća pa vam gradonačelnik ima dobar periferni vid i to zadovoljstvo im nisam pružio. Vidio sam praznu stolicu tri mjesta od mene, pa kada su meni odnijeli stolicu sješću gdje je slobodno, ne zanima me više kome pripada. Dolazili su da mi naglase da to nije moje mjesto, ali meni je ta stolica pripadala više nego nekim drugim ljudima u toj sali i ostao sam nijem na sve provokacije. U govoru glavnog organizatora kongresa indirektno sam prozvan riječima da u sali ima i nepozvanih gostiju, tog dana ništa nije ličilo na otvaranje naučnog kongresa već politički instruisanog skupa!

Da cijela stvar bude još smješnija razlog ovakvog ponašanja su novac i ljudska ljubomora koja nema granicu. Optuženi smo da kao Gradska uprava nismo pomogli organizaciju tako bitnog naučnog događaja! Pitam sebe, a i vas da li bi bio grijeh da Grad koji nije zadužen za finansiranje sekundarne ustanove, Grad koji ima dva preduzeća sa enormnim dugovima (Vodovod i Toplana) kojima prijeti stečaj i čije plate dotira Gradska uprava, Grad koji ima 290km neasfaltirane putne mreže u 21.vijeku, Grad koji ima oko 1.700 ratnih vojnih invalida, Grad koji ima oko 500 porodica na rubu egzistencije, Grad kojima oko 7.000 nezaposlenih, Grad koji ima još milion problema, da li je taj Grad dužan da pomogne naučni skup ili naprosto možemo reći nemamo para, izvinite. Da sam ja organizator kongresa, rekao bih, nema veze, biće prilike, naći ćemo sponzore, ako možete pomozite nam da ih pronadjemo ako ne, dobrodošli ste.

Ali ne, sve se vrti oko novca, samo je novac u ovom surovom i prljavom svijetu bitan!

Da zlo bude mnogo veće dali smo novac, ljekar sam i nisam mogao da kažem nećemo pomoći, znam koja je važnost nauke, znam da u nauku treba ulagati i Gradska uprava je i novčano pomogla ovaj kongres, crno na bijelo imate dokaz, slika uplatnice, gdje se tačno vidi da je još 11.03.2022. godine novac uplaćen na račun bolnice, novac koji smo namjenili za troškove organizacije ovog kongresa. Ali tu postoji problem, a reći ću vam i koji, novac je uplaćen na račun bolnice, transparentno, da se zna, možda je nekome odgovarao drugi način transakcije i ne na račun bolnice, ali to nije moj problem, svidjelo se to nekome ili ne!

Tužan je život ako se sve novcu podredi, ako se kroz novac gledaju ljudi!

Svi ćemo mi jednoga dana Bogu na istinu, otići ćemo praznih ruku baš onako kako smo došli!

Na kraju bih da poručim – NISTE VI ONOGA DANA IZMAKLI STOLICU LJUBIŠI PETROVIĆU, VI STE TOG DANA IZMAKLI STOLICU NARODU!

Ja sam legitimni predstavnik naroda i građana, pljunuli ste narodu u lice! I neka ovo bude poruka za sve, ostavite stolicu gradonačelniku ko god on bio, jer je on predstavnik naroda, pa svidjalo se to nekome ili ne!

Ostaje samo gorak ukus na kraju jer je narod platio finansiranje a taj isti narod nije ispoštovan!

Ostaće priča, a nauka, pa nauka neka se razvija, ali mi moramo prvo naučiti osnovnu kulturu ako želimo da idemo dalje, ako doista želimo napredovati, u protivnom ostaćemo tu gdje jesmo, a nismo baš dobro pozicionirani, pitam se i zašto?

Ljubiša Peterović

Počela borba za glasove u bijeljinskim mjesnim zajednicama

Policija „češlja“ poslovanje i Gradske Toplane