in

FOTO Trivićeva u Bijeljini: Dualno obrazovanje za kvalifikovan kadar nakon srednje škole

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić poručila je danas u Bijeljini da je cilj ovog resora dualno obrazovanje, kako bi đaci nakon završetka srednje škole bili kvalifikovani za tržište rada.

“U ovoj sedmici ćemo imati rezultate ankete svih srednjih stručnih škola u Republici Srpskoj o tome sa koliko poslodavaca sarađuju, koliko je učenika na praksi, kao i ocjene poslodavaca koliko đaka će po završetku školovanja moći da ostane u sistemu preduzeća”, navela je Trivićeva.

Ona je napomenula da saradnja škola sa privredom nosi dvostruku korist – đaci se osposobljavaju i potencijalno sebi osiguravaju radno mjesto nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja.

Trivićeva, koja je danas u Bijeljini posjetila Poljoprivrednu i medicinsku školu, rekla je da je ta obrazovna ustanova jedna od dvije u Republici Srpskoj koja je uspjela da se svojim kapacitetima izbori na velikom javnom pozivu njemačke agencije Razvojnog fonda za sredstva potrebna za opremanje i infrastrukturu kabineta praktične nastave.

“To je jedan od načina i dobrih primjera kako Uprava škole zajedno sa privrednicima može da ide i ka donatorima, odnosno svima koji podržavaju usklađivanje obrazovanja i tržišta rada”, izjavila je Trivićeva novinarima.

Ona je navela da resorno ministarstvo, osim što ulaže u razvoj dualnog obrazovanja, veliki značaj pridaje tome da i đaci koji nisu kod poslodavca imaju jednake uslove za praksu.

Trivićeva je ukazala da je slučaj ove bijeljinske škole, koja je projektom “Novi pristup obrazovanja u prehrambenoj struci” obezbijedila oko 1,2 miliona KM, jedan od pravih pokazatelja kako je to kada je Uprava škole kvalitetna i sarađuje sa poslodavcima.

“Kroz konzorcijum su uspjeli da apliciraju za sredstva za poboljšanje praktične nastave”, pojasnila je Trivićeva.

Ona je napomenula da su i poslodavci zainteresovani da đaci iz srednjih stručnih škola u Srpskoj budu osposobljeni za potrebe tržišta rada, a da je cilj resornog ministarstva da srednjoškolci što veći broj časova obavljaju kod poslodavaca.

“Usko sarađujući sa poslodavcima, Privrednom komorom, Unijom udruženja poslodavaca i Zanatsko-preduzetničkom komorom, mi smo u prethodne tri godine uradili potpunu reviziju svih zanimanja, ostavili ona koja su potreba tržišta rada, uključili privredu u kreiranje nastavnih planova i programa, jer oni znaju neophodne trendove u radu koji su potrebni da bi naši đaci bili kvalifikovani po završetku školovanja. Nastavljen je i projekat praktične nastave kod poslodavca”, rekla je Trivićeva.

Direktor bijeljinske Poljoprivredne i medicinske škole Zoran Despotović rekao je da je ova škola prošla u projektu karakterističnom za zemlje zapadnog Balkana.

“Škola je dugo radila na ovome i narednih četiri-pet godina prelazimo na realizaciju. Cilj nam je da se udružimo sa preduzećima i školujemo đake koji će biti obrazovani i stručni”, rekao je Despotović.

On je dodao da će škola kroz ovaj projekat rekonstruisati svoje pekare i mljekare, a dobiće i laboratorije u kojima će đaci obavljati praksu.

“U blizini škole kod voćnjaka biće urađena destilerija za destilaciju eteričnih ulja i ljekovitog bilja. To je nešto novo za područje Semberije”, napomenuo je Despotović i dodao da ovu školu trenutno pohađa 1.030 đaka.

Izvor: Srna

Bivši trener bijeljinskog Radnika preuzima Mladost

Ubistvo u Brčkom, poznati novi detalji