in

FOTO Najbolja predstava “Ožalošćena porodica” Narodnog Pozorišta Srpske

Najbolja predstava ovogodišnjih “Dana komedije” u Bijeljini je “Ožalošćena porodica” Narodnog pozorišta Republike Srpske, odlučio je stručni žiri na zatvaranju ovog festivala.

Predsjednik žirija Ivan Popović saopštio je večeras da je nagradu za najbolju mušku ulogu dobio glumac Gordan Kičić, koji je igrao grofa Ištvana u predstavi “Noćna straža” beogradskog “Ateljea 212”.

“Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je glumici Slađani Zrnić, koja je igrala Ginu u predstavi `Ožalošćena porodica`”, rekao je Popović večeras u Centru za kulturu, gdje je odigrana odgođena predstava Pozorišta “Jazavac” Banjaluka “Skupština”.

Glumac Aleksandar Stojković primio je nagradu koju je osvojilo Narodno pozorište Republike Srpske i istakao da nije nimalo jednostavno igrati komediju.

“Ovaj festival je specifičan jer njeguje taj žanr koji publika mnogo voli. Hvala i vidimo se sljedeće godine!”, poručio je Stojković, koji je večeras igrao u predstavi “Skupština” banjalučkog Pozorišta “Jazavac”.

On je novinarima prije izvođenja predstave rekao da su na predstavi “Skupština” radili duže od godinu dana, zbog epidemije, a do sada su je igrali u Mostaru, Sarajevu, Gradišci, Jajcu…

Stojković je naveo da je autor teksta predstave Španac i da govori o dužničkom ropstvu, u koje je Španija duboko zagazila.

“U predstavi je riječ o duhovitoj porodici, koja želi da ima neki red. Vode se time da je porodica osnovna jedinka društva, pa naprave svoju skupštinu i zakone, te im se uvuče i zet – Švabo, koji na kraju preuzme cijelu porodicu zbog tog duga”, rekao je Stojković.

On je ocijenio da je selektor “Dana komedije” uradio odličan posao i napravio dobar izbor predstava koje su odigrane ove godine, uzimajući u obzir finansijska sredstva koja se obezbjeđuju za ovakve kulturne događaje.

Stojković, koji igra i u Narodnom pozorištu Republike Srpske, rekao je da imaju u planu da krajem godine bude napravljena revija profesionalnih pozorišta iz Srpske.

“Narodno pozorište ove godine u junu imaće i akciju `Narodno među narodom`. Ići ćemo u one lokalne zajednice u kojima Narodno pozorište nije igralo i koje nemaju pozorište, poput Bratunca, Nevesinja… Hvala predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, koja je sponzor cijele te turneje”, rekao je Stojković.

 

Izvor: Srna

Za 10 najluksuznijih auta u BiH dato više od tri miliona KM

Sve više država daje pare građanima, u BiH to niko i ne spominje