Sigurna kuća Fondacije “Lara” u Bijeljini obilježila je danas 10 godina rada, tokom kojih je u ovoj kući utočište pronašla 221 žrtva porodičnog nasilja.

Tehnički koordinator Sigurne kuće Mirzeta Tomljanović rekla je novinarima da je za 10 godina u Sigurnu kuću bilo smješteno 178 žena sa djecom i 43 djece bez roditeljskog staranja.

Ona je navela da je u posljednje tri godine u ovu kuću smješteno 56 osoba, od kojih je 16 dječaka, 23 djevojčice i 17 odraslih.

“Na SOS telefon primili smo 1.791 poziv, te 183 poruke preko različitih aplikacija”, navela je Tomljanovićeva, te dodala da sada imaju smještene tri punoljetne osobe i osmoro djece.

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović rekao je da su članice ove fondacije tokom protekle decenije uradile mnogo kako bi društvo u Bijeljini bilo humanije, ravnopravnije.

On je istakao da zahvaljujući Fondaciji svaka žena koja je žrtva nasilja ima podršku, i kada izađe iz Sigurne kuće da pronađe posao i pruži sigurno odrastanje svojoj djeci.

Prilikom obilježavanja gosti su mogli da čuju iskustva korisnica Sigurne kuće, njihove priče o porodičnom nasilju.

Dodijeljene su i brojne zahvalnice pojedincima i institucijama koje su podržale rad Fondacije “Lara”.

Prisutni su mogli da kupe neke od dekupaž radova članica sigurne kuće, po cijeni koju su određivali sami ubacivši prilog u kutiju i na taj način pomogli rad ove fondacije.

Sigurna kuća Fondacije “Lara” u Bijeljini jedina je u istočnom dijelu Republike Srpske, ima kapacitet za prihvat 20 osoba i osposobljena je za zbrinjavanje žena i djece. Dostupna je žrtvama 24 časa dnevno, svakog dana u godini.

Sigurna kuća realizuje mjere podrške za žrtve nasilja u trenucima akutnog nasilja, u tranzicijskom periodu saniranja posljedica nasilja, rješavanja konflikta unutar porodične zajednice i godinu i po dana po napuštanju Sigurne kuće.

Izvor: SrnaIzvor:
Share.