in

Dva prenosiva ultrazvučna aparata za bijeljinski Dom zdravlja

Dom zdravlja Bijeljina dobio je danas dva nova mobilna ultrazvučna aparata, koje je donirala Razvojna agencija Ujedinjenih nacija (UNDP), uz sufinansiranje Gradske uprave u iznosu od preko 40 procenata, u okviru projekta „Skrining i prevencija raka dojke u ranjivim grupama u regiji Semberija“.

– Ponosna sam na sve aktivnosti UNDP-a i zahvalna sam menadžeru projekta Lejli Ramić Mesihović, kao i gradonačelniku Bijeljine i Gradskoj upravi, jer su u okviru projekta “Žene na izborima u BiH” obezbijedilki dva ultrazučna mobilna aparata najnovije generacije, koji će biti veoma značajni za rad Doma zdravlja. Dom zdravlja je prepoznat kao javna zdravstvena ustanova koja je lider u regionu i , bez lažne skromnosti, mogu da kažem da smo stvarno jedni od najboljih u poslovanju i pružanju primarne zdravstvene zaštite. U martu ove godine osnovali smo Odjeljenje za prevenciju bolesti, koja je budućnost medicine. Mi sada imamo mogućnost da u svih 26 porodičnih ambulanti koje pokriva Dom zdravlja Bijeljina pregledamo svaku žensku osobu koja je napunila 15 godina, sa ciljem prevencije raka dojke. Pregled je besplatan za sve žene i priopritet imaju invalidna lica – istakla je direktorica Doma zdravlja Bijeljina Danijela Đukin.

Projekat “Žena na izborima u BiH finansira Kraljevina Švedska, a sprovodi ga misija UNDP-a u BiH. – Zahvalni smo Gradu Bijeljina i Domu zdravlja na partnerstvu. Uz dodatak ova dva mobilna ultrazvučna aparata, žene u radijusu od nekih 90 kilometara žene su pokrivene ovom zdravstvenom uslugom.

Aparati koštaju nešto više od 40.000 konvertibilnih maraka, a Grad Bijeljina je platio nešto više od 40 procenata tog iznosa. Takođe, Gradska uprava nam je pružila i značajnu stručnu i logističku pomoć u realizaciji ovog projekta. Ovo radimo jer znamo da ne možemo imati društveno aktivnu ženu ukoliko ona nije zdrava, radno sposobna i stabilna – naglasila je menadžer projekta Lejla Ramić Mesihović.

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović zahvalio je Misiji UNDP-a u BiH i Domu zdravlja Bijeljina na partnerstvu.

– Smatramo da će ovi aparati ubrzati proces dijagnostike i podići mogućnosti i svijest naših sugrađana o važnosti prevencije i redovne kontrole. Nastavićemo da sarađujemo i da podržavamo projekte UNDP-a i Dom zdravlja Bijeljina. Takođe, Gradska uprava je iskoristila ovu priliku da danas Domu zdravlja pokloni 32.000 rukavica i 20.000 zaštitnih maski, a uskoro ćemo za ovu ustanovu nabaviti i jedan novi defibrilator – dodao je gradonačelnik Petrović.

Izvor: Gradska uprava

SNIMAK RUŠENJA F-35 U MEDITERAN: Ponos NATO avijacije se sručio u more, pilot visio sa palube (VIDEO)

Da li će nakon kralja Tvrtka bošnjačka politika pokušati da otme i povelje i manastire: Srbe žele da izbrišu iz istorije BiH