in

Đurđević: Da u Bijeljini bude osnovana srednja Medicinska škola

Skupština grada Bijeljina usvojila je danas inicijativu odbornika SNSD-a Aleksandra Đurđevića da Ministarstvu prosvjete Republike Srpske uputi inicijativu o osnivanju srednje medicinske škole u gradu, odnosno da bude izdvojena iz postojeće JU Poljoprivredne i medicinske škole.

Đurđević je pojasnio da bi dalje resorno ministarstvo trebalo da inicijativu dostavi Vladi Republike Srpske.

On je, obrazlažući inicijativu, naveo da oko 200.000 građana regije Semberije i Majevice, gdje pripadaju Bijeljina, Ugljevik, Lopare, Pelagićevo, Šamac, Donji Žabar gravitira prema Bolnici “Sveti vračevi”, zbog čega je stručni kadar neophodan i bitno je da đaci imaju priliku da se obrazuju u svojoj lokalnoj zajednici.

Đurđević je pojasnio da u Bijeljini, osim javnih zdravstvenih ustanova, postoji i niz privatnih, kojima je, takođe, potreban kvalitetan kadar, te da bi, po osnivanju, u medicinskoj školi u gradu trebalo da bude školovano šest odjeljenja.

“Osim opšteg smjera, tu bi se, prema planu, školovali i fizioterapeuti, akušerske sestre, pedijatrijske sestre, laboranti i sanitarni tehničari, stomatološko-zubni tehničari i farmaceuti”, naveo je Đurđević.

Ova inicijativa usvojena je glasovima 27 odbornika.

Odbornik Mustafa Gradaščević /SDA/ podnio je inicijativu da u mjesnoj zajednici Janja bude rekonstruisan asfalt u više ulica, među kojima su i Drinska, Braće Lazić, Omladinska, u kojima je asfalt urađen osamdesetih godina.

Prijedlog je dobio potrebnu većinu i usvojen je.

Odbornik SNSD-a Danijela Đukin uputila dvije inicijative – jedna se odnosila na povećanje bezbjednosti na pješačkom prelazu kod Osnovne škole “Knez Ivo od Semberije”, tako da bude zabranjen direktan izlazak vozila sa parkinga na put.

Druga inicijativa Đukinove odnosi se na to da na potezu zgrade “Mihajlović investa” i Tržnog centra “Mihajlović”, gdje se prekoputa nalaze i marketi “Fortuna”, bude postavljen pješački prelaz zbog velike frekvencije, posebno petkom i subotom.

Obje inicijative su usvojene.

Odbornik Ivana Stanišić /Republička stranka Srpske/ imala je dvije inicijative, koje su usvojene – prva, koju je podnijela u ime grupe građana mjesne zajednice Pučile, odnosi se na to da na u ulasku u stari dio tog naselja bude postavljen ležeći policajac, radi povećanja bezbjednosti u saobraćaju.

Stanišićeva je drugu inicijativu podnijela u ime mještana mjesne zajednice Novi Dvorovi, koji traže da novoizgrađeni Dom kulture u tom mjestu bude stavljen u upotrebu.

Odbornik SNSD-a Milenko Gajić podnio je inicijativu koja se odnosi na uređenje gradske plaže u Amajlijama, uz uređenje kompletne pristupne infrastrukture, što bi, prema njegovom mišljenju, doprinijelo razvoju turizma, poboljšanju standarda mještana i olakšalo dolazak do Eko-kampa i plaže na Drini.

“Uz neposrednu blizinu rijeke razvija se veliko vikend-naselje koje nema adekvatnu saobraćajnu mrežu ni putnu infrastrukturu, pa je, naročito ljeti, otežan dolazak i boravak u naselju”, naveo je Gajić.Za ovu inicijativu glasalo je 29 odbornika i ona je usvojena.

Izvor: Srna

“A zašto ja nemam paketić?” – Počinje humanitarna akcija!

Usvojen nacrt budžeta od 56,5 miliona km