in

Bijeljinski mali maturanti pokazuju pravi primjer suživota, dok ih iz Federacije nazivaju separatistima

Učenici maturantske generacije iz jedne osnovne škole u Bijeljini su zajedno napravili fotografiju na kojoj ponosno drže zastave Srbije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, pokazujući da u njihovoj školi nema razlike među nacionalnostima i da su svi jednaki. Međutim, nažalost, mediji iz Federacije Bosne i Hercegovine su ovu djecu nazvali separatistima, a u komentarima su izraženi još teži napadi.

Mladen Dokić, direktor Centra za edukaciju i istraživanje, ističe: “Djeca su naše najveće blago i osuđujemo svaki oblik napada na njih. Maturanti iz Bijeljine su pružili divan primjer zajedništva i trebamo ih podržati u tome.”

Građani Bijeljine pružaju maksimalnu podršku ovim mladim maturantima i pozivaju gradske i školske vlasti da učine isto. Ova situacija je istinski primjer multietničnosti i tolerancije koji treba da bude podržan i promovisan u cijeloj zemlji.

Komentari građana Bijeljine na Facebooku:

1. Marko: “Ponosan sam na našu maturantsku generaciju! Pokazali su da zajedno možemo prevazići podjele i da smo svi građani ove zemlje. Sramota je što ih iz Federacije nazivaju separatistima.”

2. Ferida: “Ovo je pravi primjer suživota i zajedništva. Trebamo se ugledati na ove mlade ljude i raditi na izgradnji harmoničnog društva bez podjela.”

3. Nikola: “Nadam se da će ova podrška maturantima iz Bijeljine poslati snažnu poruku i promijeniti negativan stav medija i ljudi iz Federacije. Svi mi živimo u istoj državi i trebamo se međusobno poštovati.”

4. Jelena: “Sviđa mi se hrabrost ovih mladih ljudi. Nadam se da će njihova poruka doprijeti do svih dijelova BiH i podstaći nas na zajednički rad za bolju budućnost.”

Brčak osumnjičen za pokušaj ubistva ženske osobe

Banjalučanin uhapšen zbog napada na policajca na dočeku Ljubiše Petrovića