in

Bijeljinska bolnica: Uspješna operacija deformiteta stopala sa reumatoidnim artritisom

Pacijentkinja sa deformitetom stopala, koja boluje od teškog oblika reumatoidnog artritisa, uspješno je danas operisana u bijeljinskoj Bolnici “Sveti vračevi”, a zahvat je izveo stručnjak za hirurgiju stopala i skočnog zgloba Goran Lekić iz Beograda, uz asistenciju ortopeda iz bijeljinske zdravstvene ustanove.

Prema riječima šefa Ortopedijskog odjeljenja Bolnice u Bijeljini Igora Popovića, šezdesetogodišnja pacijentkinja se u ovu zdravstvenu ustanovu javila sa uznapredovalim deformitetom stopala zbog kojeg više nije mogla da obuje konfekcijsku obuću.

“Usljed izražene deformacije stopala sa luksacijom zgloba, pacijentkinja nije imala pravilan oslonac, zbog čega su se pojavile rane na pojedinim dijelovima stopala. NJeno kretanje bilo je potpuno ograničeno”, rekao je Popović.

On je istakao da je ortopedija je grana hirurgije koja se u bijeljinskoj zdravstvenoj ustanovi ubrzano razvija zahvaljujući razumijevanju menadžmenta bolnice za sve veće zahtjeve korisnika za uslugama iz ove oblasti, saopšteno je iz Bolnice.

“Veoma smo srećni što ćemo hirurgiju stopala i skočnog zgloba, koju uvodimo kao novu proceduru u našoj ustanovi, usavršavati uz asistenciju Lekića, koji je znanje sticao u najvećim evropskim medicinskim centrima”, naglasio je Popović.

Lekić je rekao da je reumatoidni artritis bolest koja je veoma progresivna, koja vremenom smanjuje kvalitet kostiju i izaziva promjene na zglobovima, a najčešće se javljaju promjene na šakama i stopalima.

“Pacijenti se liječe kod reumatologa konzervativno, ali sa godinama dolazi do deformacija koje zahtijevaju operativno liječenje. Oboljeli od reumatoidnog artritisa imaju smanjen kvalitet kosti, što čini operativne zahvate komplikovanijim i zahtjevnijim”, rekao je Lekić, koji je i predsjednik Srpskog udruženja za hirurgiju stopala i skočnog zgloba.

Operacija, koja je trajala 120 minuta, uspješno je završena i sada se očekuje period oporavka, nakon čega će pacijentkinji biti omogućeno normalno kretanje.

Izvor: Srna

Dan državnosti obilježen samo u FBiH

Mladi SNSD-a Bijeljina obilježili Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama