Mnogobrojni roditelji doveli su danas svoje mališane na gradski trg, na kojem je danas prvi put upriličeno lomljenje česnice sa sedam zlatnika.

Protojerej-stavrofor Zoran Petrović besjedio je okupljenima da je rođenje najljepši događaj i radost koja prevazilazi svaku drugu, te da je Gospod upravo zbog toga i odabrao da se rodi u Vitlejemskoj pećini i dođe narodu u goste sa rukama punim poklona.

“Često Bogu u molitvama tražimo da nam da nasušni hljeb. Evo nas – osveštali smo božićni hljeb sa darovima. Dolazak Boga pokazuje svima da smo djeca Božija”, rekao je protojerej-stavrofor Petrović nakon osveštanja česnica.

Otac Zoran rekao je da je ovaj veliki dan prilika i za prisjetiti se onih koji su otišli sa ovoga svijeta – očeva, majki i djedova.

“Da Bog blagoslovi i njihove duše!”, poručio je protojerej-stavrofor i dodao da se danas moli i za majke, koje predstavljaju stub svake porodice, te poželio gradu Bijeljina da svake godine ima sve više djece.

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović rekao je novinarima da je gradski trg danas bio ispunjen dječijom grajom, što je radost za svaku lokalnu zajednicu.

Petrović je istakao da je sada “slatka obaveza” da ovaj događaj naredne godine bude još sveobuhvatniji i okupi još više najmlađih Bijeljinaca.

Jedan od dobitnika zlatnika Uroš Mitrović, koji ima devet godina, kaže da je srećan što je baš na Božić dobio zlatnik.

Zlatnik su dobili i Bogdan Tolj i Vasilije Pajić, koji su, takođe, srećni zbog božićnog poklona, a sugrađanima su čestitali današnji praznik uz tradicionalni pozdrav “Mir Božiji – Hristos se rodi!”.

Sve tri česnice imale su prečnik 1,3 metra, oko 400 komada i u njima se nalazilo sedam zlatnika obezbijeđenih iz sredstava Gradske uprave Bijeljina.

Pravoslavni vjernici danas proslavljaju Božić – praznik rođenja Hristovog.

Izvor: SrnaIzvor:
Share.