in

Bijeljina: Književni susret za ljubitelje istorije

Bijeljinska Biblioteka “Filip Višnjić” sinoć je bila domaćin književnog susreta autora Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, koji su na zadovoljstvo ljubitelja književnosti i istorije predstavili svoja samostalna i zajednička djela.

Direktor Biblioteke Željana Arsenović izrazila je zadovoljstvo što će ova dva autora predstaviti i svoja samostalna, ali i zajednička djela, poput “Kainovog ožiljka” ili Trilogije Nemanjića.

– Drago nam je što smo uspjeli da priredimo ovakvo književno veče, nadamo se da će publici biti zanimljivo – izjavila je Arsenovićeva novinarima pred početak susreta.

Kecmanović je rekao da je u Bijeljini boravio više puta i da je uvijek odziv publike bio dobar.

– Ovo je prvi put da dolazim sa Dejanom, sa kojim imam zajedničkih knjiga, kao i scenarijuma. Večeras je prilika da se o tome razgovara – rekao je Kecmanović.

On je podsjetio da je sa Stojiljkovićem radio dvije sezone serije “Senke nad Balkanom”, a radio je, kaže, i treću sezonu “Državnog službenika”, čije emitovanje se tek očekuje.

– Imam i jedan timski scenario, koji sam napisao, ali to mora da ostane tajna, dok ne bude ozvaničeno – rekao je Kecmanović.

Stojiljković je napomenuo da se dugo bavio stripom, koji je, kako je rekao, u principu koautorstvo, jer se radi sa crtačima, tušerima te da mu nije bilo teško da se uklopi i u koautorstvo o pitanju romana.

-Kada je riječ o Trilogiji o Stefanu Nemanji, imali smo nevjerovatnu sreću da imamo izvanrednog ilustratora Dragana Paunovića, koji je odradio odličan posao, za koji je i nagrađen. Ne bih izdvajao nijednu knjigu iz Trilogije, a sada već spremamo sve tri knjige u jednoj. To ćemo izneti kao jednu knjigu, u malo drugačijem dizajnu i biće urađena po uzoru na stare crkvene knjige, na papiru koji podsjeća na pergament, na ćirilici – najavio je Stojiljković.

On je izrazio nadu da će se to dopasti čitaocima.

Stojiljković je rekao da im ovakva druženja mnogo znače, jer u proteklom periodu zbog epidemije virusa korone, nije bilo sajmova i književnih promocija, te najavio da će sutra na Filozofskom fakultetu na Palama imati radionice, a potom i promociju u Istočnom Sarajevu.

Izvor: Srna

Kupio novi Audi i pritisnuo funkciju “klime”, ali ovako nešto nije očekivao

Generalna skupština UN-a o isključivanju Rusije iz Savjeta za ljudska prava