in

Bijeljina: Epidemiološka situacija ima naznake smirivanja

Gradski štab za vanredne situacije Bijeljina razmatrao je danas epidemiološku situaciju, te usvojio operativne planove zaštite i spasavanja od poplava, odnosno, aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od šumskih i drugih požara na otvorenom prostoru u gradu za 2022. godinu.

Prema ocjeni Doma zdravlja i Bolnice “Sveti vračevi”, epidemiološko stanje i dalje je nezadovoljavajuće, ali sa naznakama smirivanja, saopšteno je iz Gradskog štaba za vanredne situacije.

“Trenutno je u izolaciji 737 građana, u Bolnici su 22 pacijenta, od kojih je šestoro priključeno na respirator, a većina je na kiseoničkoj terapiji. I dalje je većina pacijenata srednje i starije životne dobi, sa pratećim bolestima i nije primila vakcinu”, rečeno je na sjednici Štaba.

Kada je riječ o dva usvojena operativna plana, šef gradskog Odsjeka za civilnu zaštitu Drago Ristić istakao je da su prilikom njihove izrade konsultovane sve odgovarajuće ustanove i organi koji se resorno bave zaštitom od poplava i požara.

U saopštenju je navedeno da će, osim redovnih aktivnosti, i ove godine biti nastavljena obuka i opremanje struktura Civilne zaštite za rad i spasavanje na vodi.

“Predstavnik Javne ustanove `Vode Srpske` istakao je da se za 2022. godinu po značaju izdvajaju planirani radovi na izgradnji i obnovi infrastrukture za odbranu od poplava – izgradnja dionice nasipa na Drini u dužini od 2.820 metara od ustave u Janji do ušća rijeke Janje u Drinu”, navedeno je u saopštenju.

Potpisivanje ugovora između “Voda Srpske” i izvođača očekuje se na proljeće, a uporedo sa tenderskim procedurama, grad Bijeljina rješava imovinske odnose na trasi budućih radova, za šta je u gradskom budžetu planirano 850.000 KM.

“Ova javna ustanova planira i obnovu pumpnih stanica na području Semberije. Redovne aktivnosti će sprovoditi i `Vode` Bijeljina – održavanje primarnih, sekundarnih i tercijalnih kanala, odnosno, košenje dva puta godišnje cjelokupnog hidro-melioracionog sistema `Semberija`, površine 8.967.690 metara kvadratnih, za šta je planirano 240.000 KM, kao i šljunčanje puteva uz kanale u vrijednosti od 60.000 KM”, navedeno je u saopštenju.

Govoreći o Planu za zaštitu od požara, starješina Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Mile Spasojević naglasio je da je najbolja mjera zaštite preventivno djelovanje i obrazovanje građana.

Gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović zahvalio je svim strukturama Civilne zaštite koje odgovorno pristupaju svojim dužnostima i najavio da će prilikom izrade narednih operativnih planova biti razmjenjivana iskustva sa lokalnim zajednicama u okruženju.

Izvor: Srna

Stojanović traži dva miliona KM u budžetu za KK Bosna: Zaustavimo Dodikovo ponižavanje BiH

Francuski ministar: Reč „invazija“ koju koristi Bajden nije primerna za događaje u Ukrajini