in

Zbog viših cijena osnovnih namirnica i drugih propusta kažnjeno 26 trgovaca

Foto: Freepik

Tržišna inspekcija je od 14. do 18. marta obavila 15 kontrola tržnih centara i marketa prema Uredbi o ograničenju marži i utvrdila nepravilnosti u 12 slučajeva zbog kojih je izdato 26 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 111.700 KM, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

Subjekti uhvaćeni u prekršaju nisu se pridržavali marži prilikom formiranja prodajnih cijena, a procenat prekoračenja bio je od 0,05 do 33 odsto.

U saopštenju se naglašava da se utvrđene nepravilnosti ne odnose isključivo na prekoračenje marže već i na ostale propuste kao što su isticanje cijena, uredna deklaracija i slično.

Nezakonito stečena dobit kontrolisanih subjekata koji se bave trgovinom iznosila je 483 KM.

Tržišna inspekcija Republike Srpske je angažovana u punom kapacitetu i nastaviće sa kontrolama kako nesavjesni pojedinci ne bi zloupotrebljavali trenutnu situaciju.

U saopštenju se dodaje da su predmet kontrole i veliki lanci sa popriličnim zalihama gdje kontrole kod takvih subjekata traju i po nekoliko dana.

Tržišna inspekcija Srpske kontinuirano vrši kontrolu primjene Uredbe o ograničenju marži u prometu robe i u pravilu poslodavci se pridržavaju propisanih marži za definisane proizvode.

U saopštenju se podsjeća da se kontrole cijena vrše na osnovu više propisa, kao i Uredbom o izmjeni Uredbe o ograničavanju marži u prometu robe koju je Vlada Srpske donijela na sjednici u novembru prošle godine.

Tom uredbom je propisano da privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici koji se bave prometom robe na veliko formiraju cijene određenih proizvoda primjenom marži u procentu do šest odsto na nabavnu cijenu, a subjekti koji se bave prometom robe na malo primjenom marži u procentu do osam odsto na nabavnu cijenu.

Ograničenje marže odnosi se na osnovne životne namirnice, kao što su so, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer i drugo.

Kostrešević: Ubistvo Bašića težak udar za Srpsku, prevrnućemo svaki kamen

Dodik: Penzije, borački dodatak i plate biće povećani za 10 odsto