in

Zarobio policajce koji su došli po nalogu suda da ga privedu

Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, Područna kancelarija u Višegradu, podnijelo je danas višegradskom Osnovnom sudu prijedlog za određivanje pritvora protiv četiri lica koja su uhapšena zbog talačke krize u Rudom 16. juna.

Pritvor je zatražen za osobe čiji su inicijali A.V, A.M, N.O. i B.D koje se sumnjiče da su počinile krivična djela sprečavanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti, protipravno lišenje slobode i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, saopšteno je iz Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

Tužilaštvo je zatražilo određivanje pritvora zbog opasnosti da će osumnjičeni boravkom na slobodi imati priliku i uticati na svjedoke, te uništiti, sakriti, izmijeniti dokaze ili tragove važne za krivični postupak.

Pritvor je zatražen i zbog bojazni da će osumnjičeni, ako se nađu na slobodi, ponoviti isto krivično djelo ili počiniti drugo krivično djelo.

Muškarac A.V. sumnjiči se da je počinio krivično djelo sprečavanje službenog lica u obavljanju službene dužnosti, protivpravno lišenje slobode i krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, dok se A.M, N.O. i B.D. sumnjiče da su počinili krivično djelo protivpravno lišenje slobode.

Ove osobe se sumnjiče da su u petak, 16. juna, oko osam časova u krugu privatnog preduzeća za preradu mesa “Dva brata” u Rudom, u vlasništvu A.V, prijetnjom da će upotrijebiti silu zajednički spriječili u obavljanju dužnosti službenike sudske policije čiji su inicijali P.P. i P.B.

P.P. i P.B. su službenim vozilom došli u dvorište preduzeća “Dva brata” koje je ograđeno žicom, a osumnjičeni su uz prijetnju da će ih ubiti ili teško povrijediti spriječili da obave naredbu Osnovnog suda u Višegradu za dovođenje osumnjičenog A.V. pred Osnovni sud u Višegradu tog dana u devet časova.

Nakon sprečavanja sudskih policajaca P.P. i P.B. da preduzmu službenu radnju po naredbi suda, njima je protivpravno oduzeta i ograničena sloboda kretanja.

Nakon što je im je prvoosumnjičeni A.V. rekao da ne mogu nikud izaći, po njegovom naređenju je A.M. zaključao ulaznu kapiju i ogradu objekta priključio na elektro-naponsku mrežu.

A.V. je potom, kako se navodi, prijetio da će pustiti struju ako sudski policajci krenu da izađu iz kruga njegovog preduzeća.

Prvoosumnjičeni A.V. se nakon izvjesnog vremena udaljio sa mjesta događaja u nepoznatom pravcu, dok su drugoosumnjičeni A.M, trećeosumnjičeni N.O. i četvrtoosumnjičeni B.D. nastavili sa ograničenjem slobode kretanja sudskim policajcima tako što nisu skinuli elektro-napojni kabl sa ograde preduzeća i omogućili im da izađu iz dvorišta preduzeća.

U saopštenju se dodaje da su se oni oglušili o zakonita naređenja ovlaštenih službenih lica da puste sudske policajce i zajednički nastavili sa protivpravnim lišenjem slobode kretanja sudskim policajcima do dolaska jedinice Žandarmerije iz Foče, koja ih je oslobodila uz upotrebu sile.

U preduzeću za preradu mesa u vlasništvu A.V. pronađeno je vojno oružje “zastava”, model “M-57”, sa pripadajućim okvirima bez municije, čije držanje građanima nije dozvoljeno.

Kupio magacin za 860 KM, a u njemu pronašao 7,5 miliona dolara

Pogledajte trenutak u kojem je Plazibat nokautirao sudiju i tako arbitru okončao borbu