in

Za represivni zakon ruku diglo 47 poslanika: Tužan dan za demokratiju

Foto: Dražan Pozderović

Skupštinska većina u Narodnoj skupštini RS danas je usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS u kojima je vraćena kriminalizacija klevete, uprkos protestima medijske zajednice, nevladinih aktivista i drugih građana.

Ovaj zakon, za koji je i Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Savjeta Evrope, organizacije koja postavlja standarde za EU u ovoj oblasti, juče u intervjuu za “Nezavisne” rekla da smanjuje slobodu javnog izražavanja i može dovesti do cenzure, usvojen je sa 47 glasova za i 16 glasova protiv. Nije bilo uzdržanih, a odsustvo sa sjednice najavilo je dvadesetak narodnih poslanika.

Ukoliko neki od klubova uloži veto, zakon bi trebalo da prođe i proceduru u Vijeću naroda RS, nakon čega, ako ne bude veta, može stupiti na snagu. U slučaju veta, o njemu će se izjasniti Ustavni sud RS.

Usvojeno je nekoliko amandmana vladajuće većine, međutim oni nisu promijenili samu suštinu zakona, iako su amandmani usvojeni uz obrazloženje da novinari koji govore istinu nemaju razloga da se plaše ovog zakona.

Poslanici vladajuće većine koji su izglasali zakon nisu htjeli pred kamere i nakon završetka sjednice napustili su dvoranu.

Mira Savić Banjac, poslanica PDP-a, rekla je da njen klub iz principijelnih razloga amandmane nije htio ni da ulaže, jer smatraju da se radi o lošem zakonu.

“Ovo je tužan dan za demokratiju i naše društvo. Mislim da ni naši građani ni neki političari nisu svjesni koliko je ovo ozbiljan korak unazad. Pored svih tema, zadnja o kojoj bi trebalo da pričamo je da kleveta postane krivično djelo”, rekla je ona.

Dodala je da je ovo veliki korak unazad za demokratiju te da je to težak trenutak za RS.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, nakon glasanja rekao je da je 47 narodnih poslanika skupštinske većine poručilo da im je važniji tvit predsjednika Republike nego pozivi i apeli UN, EU i drugih organizacija koje su upozoravale da se ovakav zakon ne usvaja, jer krši osnovna ljudska prava.

On je rekao da ovo nije kraj borbe i da će novinarska zajednica iskoristiti sva pravna sredstva koja joj stoje na raspolaganju kako bi zaštitila slobodu javnog govora.

Vukelić je rekao da se medijska zajednica neće više odazivati na pozive vlasti da se razgovara o medijskim zakonima i drugim oblastima.

“Poslije ovog glasanja, nema smisla da s njima razgovaramo”, rekao je on.

Novinari i aktivisti su u utorak, kada je počela rasprava o ovom zakonu, održali protestnu šetnju u kojoj su željeli da skrenu pažnju građanima na loše posljedice koje bi ovaj zakon mogao imati po građane.

Pravnici su upozorili da bi jedna od posljedica mogla biti da bi bilo koji građanin koji je rekao nešto što se ne sviđa nekom funkcioneru, mogao biti predmet krivičnog postupka, u kojem bi mu mogla biti ograničena prava kretanja, oduzet pasoš, biti podvrgnut posebnim istražnim mjerama, a postupak bi mogao trajati i nekoliko godina.

Poslanici vladajuće većine tokom rasprave isticali su da 20 zemalja EU ima sličan zakon u kojem je kriminalizovana kleveta, dok su neki poslanici koji se protive ovom zakonu upozorili da je povjerenje javnosti u pravosuđe nisko i da postoji opravdana bojazan da bi pravosuđe moglo da djeluje u skladu s političkim direktivama, a ne sa ciljem zaštite slobode govora.

Vladajući su zakon branili i time što su isticali da oni nemaju uticaj na izbor nosilaca pravosudnih funkcija te da samim time ne mogu odgovarati za to kako će oni zakon primjenjivati.

Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a, tokom rasprave rekao je da su sudije i tužioci ovim zakonom dobili alat kojim se štite prava građana, a da istovremeno mogu da pozovu na odgovornost one koji slobodu govora zloupotrebljavaju da blate ili kleveću.

Tokom dana za glasanje, nakon što je izglasan ovaj zakon, vladajuća većina usvojila je zaključak Kluba Demosa da se u roku od tri mjeseca usvoji zakon o medijima koji bi precizirao kako se definišu mediji, među kojima je prisutan i problem portala bez impresuma.

Medijska zajednica smatra da je sva ova pitanja trebalo riješiti u paketu, a ne da se prvo ide s represivnim mjerama, a onda uređuje medijski prostor.

Nakon glasanja o ovoj tački, poslanici su završili četvrtu redovnu sjednicu, a Nenad Stevandić, predsjednik parlamenta, za drugu polovinu avgusta najavio je novu posebnu sjednicu.

Wizz Air premješta bazu u Tuzli i obustavlja letove za nekoliko destinacija

Tuča osoblja restorana i gostiju: “Ubiše ga kao sliku” (VIDEO)