in

Vukanović: Poslije svakog sastanka s Amerikancima “mali Baja” je sve poslušniji

Poslanik u NSRS-u Nebojša Vukanović komentirao je jučerašnji sastanak članova Predsjedništva BIH s višim političkim savjetnikom američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena Derekom Cholletom, s posebnim osvrtom na Milorada Dodika.

“Poslije svakog sastanka s Amerikancima i strancima ‘mali Baja(zit)’ je sve ponizniji i poslušniji, sve je više borbe za otadžbinu Bosnu i Hercegovinu i njenu funkcionalnost i zaklinjanja da smo ga svi pogrešno čuli i razumjeli, jer se on navodno nikada nije zalagao za nezavisnu i samostalnu Republiku Srpsku”, napisao je Vukanović.

Dodao je da se Dodik poslije sastanka s Amerikancima zakleo na vjernost i odanost svojim mentorima koji su ga doveli i održali na vlasti te zatražio oprost što je nekad malo više nestašan nego što oni mogu da trpe.

“Poslije samo mjesec borba za povratak ‘vojske RS-a’ pretvorila se u inicijativu za smanjenje broja vojnika u Oružanim snagama BiH, što je jasno priznao, a od ranije najavljenih blokada kasarni i granice – ni traga, ni glasa”, dodao je Vukanović.

Zaključio je da je sada još jasnije zašto se odustalo od posebne sjednice i izmjene seta zakona, koje su bile najavljene za početak novembra.

“Mali Baja(zit) nije krio strah zbog sankcija, jer se previše zaigrao i prešao crvenu liniju. Jasno je i danas pokazao da je spreman da trguje Republikom Srpskom, njenim narodom i resursima, kako bi kupio vrijeme i produžio crne godine svoje tiranije. No, svi pokušaji bijelog pranja od afere bijeli prah, žrtvovanje nesretnog Šmrkala, kao i ranije puštanje niz vodu Pavlovića, klečanje pred Amerikancima i zaklinjanje na vjernost, spremnost na nove kapitulacije i izdaje neće mnogo pomoći jer je car go, a sloboda tako blizu”, zaključio je Vukanović.

“Rendž rover” banjalučke starlete planuo zbog neraščišćenih ljubavnih računa

SIPA preuzela istragu ubistva sarajevskih policajaca