in

Vukanović otišao na sastanak sa izaslanikom njemačke vlade Sarrazinom da pita zašto tolerišu Dodika

Šefovi klubova poslanika SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red u NSRS su se danas također sastali sa izaslanikom njemačke vlade Manuelom Sarrazinom. Cilj Nebojše Vukanovića je bio da dobije odgovor zašto međunarodna zajednica toleriše Milorada Dodika, ali nije dobio odgovor.

Kako je navedeno u zajedničkom saopćenju opozicionih stranaka u NSRS, Nebojša Vukanović koji je šef Kluba poslanika Liste za pravdu i red pitao je Sarrazina zbog čega međunarodna zajednica i EU, “za koju gospodin Sarrazin sam kaže da ima često pogrešnu spoljnju politiku”, tolerišu ovakvo ponašanje vlasti u RS-u.

“Ali na to pitanje nisam dobio odgovor”, kazao je Vukanović.

Poručio im je da su upravo oni (međunarodna zajednica) napravili, kako kaže, “ovakvog političkog monstruma”.

“Satrali su njegove političke protivnike da bi ga po drugi put doveli na vlast, a sve mu tolerišu. Rekao sam da ovdje izbori nemaju nikakvog smisla dok se ne usvoje tehničke izmjene Izbornog zakona koje bi onemogućile krađu izbora”, rekao je Vukanović.

Govorio je vrlo otvoreno i o ratu u Ukrajini navodeći da nije dobro nametanje da se u sukobu između Ukrajine i Rusije stavljamo na jednu stranu. U razgovoru sa Sarrazinom je dodao da su Srbi nestali sa područja Hrvatske i Kosova i da za to niko nije odgovarao pred međunarodnim sudovima.

“Mi razumijemo svaku žrtvu i jako sam zabrinut što vidim njemačke tenkove u stepi gdje su bili ’41. godine. Istakao sam da nije dobro da se naoružava Ukrajina i da se vodi jedan opšti svjetski rat protiv Rusije. Ne stajem ni na jednu stranu, ali tražiti od nas da se svrstavamo, što je učinio Dodik, koji je podržao Zelenskog, ne treba. Ja tako nešto nikad ne bih potpisao”, rekao je Vukanović.

MUP Srpske nabavlja vodeni top

Stoltenberg: Za upad na sjever Kosova potrebna dozvola KFOR-a