in

Vlada Srpske usvojila Izvještaj Savjetu bezbjednosti UN: Mir u BiH nije narušen

Foto: Vlada Republike Srpske/Twitter

Vlada Republike Srpske usvojila je 29. izvještaj Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija koji je, u ime Republike Srpske kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, generalnom sekretaru UN i zemljama članicama Savjeta bezbjednosti, uputio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Dvadeset i deveti izvještaj Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN odnosi se na period oktobar 2022- maj 2023. godine i u njemu, kao i u svojim dosadašnjim izvještajima, Vlada Republike Srpske izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, a u cilju razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Savjeta bezbjednosti i međunarodne zajednice, saopšteno je iz Vlade.

U prvom dijelu Izvještaja ističe se neophodnost da svi relevantni akteri poštuju i pridržavaju se Dejtonskog sporazuma. Republika Srpska još jednom potvrđuje svoju posvećenost Sporazumu, kao i suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH.

U drugom dijelu Izvještaja težište pažnje stavljeno je na značajan politički napredak koji je BiH postigla nakon izbora održanih u oktobru 2022. godine kada je rekordnom roku postignut politički sporazum bošnjačkih, srpskih i hrvatskih stranaka na nivou BiH.

Treći dio Izvještaja bavi se integracijom BiH u Evropsku uniju (EU), kao i naporima usmjerenim na regionalnu integraciju. Odluka Evropskog savjeta iz decembra 2022. godine kojom se BiH dodjeljuje status kandidata za članstvo u EU predstavlja važnu prekretnicu, a Republika Srpska se nada i očekuje da će doprinijeti naporima na integracijama u EU, i na nivou BiH i u entitetima. Republika Srpska ostaje posvećena sprovođenju neophodnih reformi na putu BiH ka članstvu u EU, istovremeno vodeći računa da se poštuju ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti.

Četvrti dio Izvještaja naglašava se da je mir u BiH nenarušen, uprkos izjavama nekih koji šire strah i pozivaju na strano uplitanje u još većoj mjeri.

U petom dijelu Izvještaja objašnjava se da strano uplitanje u BiH, iako često dobronamjerno, podriva razvoj i stabilnost BiH. U istom dijelu Izvještaj analizira razloge zaslužene krize legitimiteta Ustavnog suda BiH u kom dominaciju imaju stranci i čiji je legitimitet dodatno narušen neuspjehom sudijske većine da zaštiti Ustav BiH, te tendencijom da odluke donosi na osnovu politike, a ne zakona, često uz neprimjereno uplitanje sa strane.

Dvadeset i deveti Izvještaj Republike Srpske Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija dostupan je na internet stranici Vlade Republike Srpske u verziji na srpskom i engleskom jeziku.

Gril žurke u kafani umjesto roštilja u prirodi

Vujadinović: Milašinović Martinović ponizila svoju zemlju