in

Vlada Republike Srpske vlasnik Sberbanke Banjaluka

Novi vlasnik Sberbanke Banjaluka je Vlada Republike Srpske. Sve što se tiče poslovanja ostaje isto samo će ime biti promijenjeno. Procedure oko preuzimanja biće gotove za 24 časa čime se otklanjaju i sve dileme oko toga da li građani imaju razloga da budu zabrinuti zbog svog novca i računa.

“Ja vas uvjeravam sve i jedna marka građana Republike Srpske je sigurna i biće im isplaćena i biće zaštićena, mjerama banke, mjerama Vlade i Agencije za bankarstvo koja nas je preuzela”, ističe Aleksandar Kesić, direktor Sberbanke Banjaluka.

“Vlada Srpske će stati iza ove banke da zaštiti sve klijente i da tu banku održi i dalje u noramlnom radu. Vlada će uložiti 15 miliona maraka osnovnog kapitala, registrovaće banku i preuzeće Sberbanku”, kazala je Zora Vidović, ministar finansija.

Podrška za takav potez stiže i od srpskog člana Predsjedništva BiH. Banka i novac su, kaže, u sigurnim rukama.

“Ovo je sada banka Republike Srpske i odnos pream toj banci je sada je i kako se odnosimo prema Republici Srpskoj. Ponosan sam na činjenicu da je Vlada sposobna i Agencija za bankarstvo da reaguju na ovakav način i da ne dođe do likvidacije”, izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Agencija za bankarstvo Srpske reagovala je čim je došla informacija o sankcijama. Sberbanka Banjaluka jedna je od najlikvidnijih na tržištu, depoziti građana su 500 miliona maraka, privrede 250 miliona, uz 50 miliona Vladinih sredstava.

“Sav taj kapital, sve i jedna marka biće zaštićena i ova banka će nastaviti već u narednih dan-dva da funkcioniše pod novim imenom i izvršavaće sve svoje obaveze, kao što je to radila i do sada”, rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

“Na ovaj način Vlada Srpske ulazi, preuzima akcije te banke, na taj način preuzima upravljanje, vlasništvo nad Sberbankom a.d. Banja Luka”, kaže Srđan Šuput, zamjenik direktora Agencije za bankarstvo Srpske.

Vlada Republike Srpske planira da na čelu banke ostavi postojeći menadžment.

Preuzimanjem Sberbanke biće sačuvano i 400 radnih mjesta. Zbog krize u Ukrajini prava akcionara ”Sberbank Austrija”, u okviru koje je poslovala i banka u Banjaluci, bila su ugrožena sankcijama. Ovim potezom prestaje svaki rizik po banku u Srpskoj.

Srbi pristaju samo na dejtonsku BiH

Nema nestašice roba u Srpskoj