in

Ubrzava se najveći projekat Srbije u Hercegovini

Jedan od najvećih projekata u Hercegovini je aerodrom kod Trebinja, čiju izgradnju će finansirati Vlada Srbije. Već naredne sedmice pred Skupštinom Republike Srpske biće plan budućeg aerodroma, a priprema se Memorandum o saradnji Vlade Srbije i Saveta ministara BiH.

Aerodrom će se graditi 15 kilometara od Trebinja, na području tri sela, Cerovac, Taleža i Hum.

Stariji meštani ovih sela, kažu ne samo da znaju koliko je za jedan kraj važna saobraćajna povezanost, već je i pamte. Sve do kraja 70-ih godina prošlog veka, danas napuštena železnička stanica u Humu bila je jedno od glavnih železničkih čvorišta u bivšoj Jugoslaviji.

Odatle se moglo u Beč ili Budimpeštu. Zato se, kažu sada raduju aerodromu.

„Mislim da je to dobro za ovo područje, posebno u poslednje vreme kada Trebinje kao destinacija postaje turističko mesto“, navodi Nedjeljko Kolak iz sela Hum.

Njegov komšija Dušan Kolak kaže da svi očekuju taj aerodrom, a sa njim i napredak sela Hum.

Meštani pričaju da je ceo kraj zamro sa ukidanjem železnice. Većina se raselila, a oni koji su ostali danas čekaju pregovore o otkupu zemljišta za budući aerodrom. Već godinu dana zemljište u tri sela se istražuje, meri i premerava.

„Na tom području smo obeležili i izdefinisali idejno rešenje, zoning plan za aerodrom koji je iznosio oko 300 hektara“, navodi Borko Ćorluka, šef područne jedinice Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u Trebinju.

Na pitanje koliko će im se život sa izgradnjom aerodroma promeniti, oni odgovaraju da nisu mogli ni da sanjaju da će ga uopšte dobiti.

„Ne znam, nećemo imati mira kao sad, ali nek se radi, neka mladost živi“, navodi Jovana Bašić iz sela Taleža.

Potvrdu da je upravo ova lokacija odlična za aerodrom Hercegovci nalaze i u tome što su je ozbiljno razmatrale i vlasti bivše Jugoslavije. Tada su, kažu ovde, više sreće imali Ćilipi kod Dubrovnika, prenosi RTS.

Sud odbio žalbu – Valijeva ostaje na Zimskim olimpijskim igrama!

Lukašenko: Zapad hoće da pokrene sukob u Ukrajini kako bi ratovao tuđim rukama