in

U Srpskoj više od 70.000 lažnih boraca! Veterani traže hitnu reviziju

Foto:

Dogovor čelnika Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) sa predstavnicima vlasti o povećanju određenih boračkih prava i naknada, kao i rješavanju nekih drugih statusnih pitanja, nije zadovoljio baš sve ratne veterane i udruženja proistekla iz posljednjeg rata.

Najava da bi od septembra svaki bivši pripadnik Vojske Republike Srpske trebalo da prima mjesečni borački dodatak u iznosu od 2,2 KM po broju mjeseci provedenih u ratu, kao i ko zna koje po redu obećanje o konačnom rješavanju problema zapošljavanja djeca poginulih boraca, nije impresionirala predstavnike Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS”.

Kako ističu, svaka pomoć bivšim borcima koji se nalaze u teškoj situaciji je dobrodošla, ali se sistemski problemi u oblasti boračko-invalidske zaštite, prema njihovim riječima, neće riješiti mjerama koje su dogovorili čelnici BORS sa predstavnicima vlasti u Srpskoj.

– Prva i osnovna stvar koja treba da se uradi je revizija statusa boraca. Iz rata je izašlo oko 130.000 boraca VRS, a danas ih po raznim evidencijama imao oko 204.000! Jasno je da postoji ogroman broj lažnih boraca, dezertera, koji su raznim mahinacijama uspjeli da se “uguraju” među prave borce i danas ostvaruju prava koja im ne pripadaju. Da nema takvih, danas bi pravi borci imali veća prava – kaže za Srpskainfo potpredsjednik Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS” Nedeljko Klincov.

Tvrdi da je dogovorom koji je u četvrtak postignut između predstavnika BORS i resornog ministra Danijela Egića, “amnestirano više od 70.000 lažnih boraca i dezertera”.

– Ovim činom nanesen je veliki udarac istinskim borcima VRS, a pogotovo porodicama poginulih boraca koji su dali svoje najmilije za Republiku Srpsku. Samo hitnim provođenjem revizije moguće je nešto popraviti. Nama ostaje da čekamo i vidimo da li će se ono što je dogovoreno i ispoštovati, a na osnovu toga ćemo odlučivati o daljim koracima – poručuje Klincov.

Na navedenom sastanku čelnika BORS sa ministrom rada i boračko-invalidske zaštite, između ostalog, dogovoreno je da se u budžetu Srpske obezbijedi 500.000 KM za pomoć osumnjičenim i optuženim za navodne ratne zločine, zatim zapošljavanje djece poginulih boraca, povećanje lične i porodične invalidnine za 10 odsto i uvođenje jedinstvenog boračkog dodatka za sve borce u Republici Srpskoj, koji će od septembra iznositi 2,2 KM.

Predsjednik Predsjedništva BORS, Goran Rogić, takođe je najavio da bi od januara sljedeće godine visina mjesečnog boračkog dodatka trebalo da bude povećana na tri KM.

Navijači Rumunije u Prištini skandirali “Kosovo je Srbija”! Policija ih napala i izbacila sa stadiona, pojavio se i SNIMAK!

Akcija “Sliv”: Radnik “Voda Srpske” tražio i uzeo mito (FOTO)