in

U Srpskoj raste broj oboljelih od velikog kašlja

U Republici Srpskoj do sada je potvrđeno 27 slučajeva velikog kašlja, kazali su za “Nezavisne novine” iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

“U Banjaluci su potvrđena 23 slučaja, dok su četiri slučaja prijavljena u Bijeljini”, kazali su iz Instituta.

Ranko Škrbić, predsjednik Savjeta za zdravlje Republike Srpske, ranije je rekao da je veliki kašalj buknuo u cijelom regionu i da podaci govore da je uzrok samo neredovno vakcinisanje.

Škrbić je apelovao da roditelji prate kalendar vakcinisanja koji je definisao Institut i da redovno vakcinišu djecu jer veliki kašalj može da izazove fatalan ishod kod beba koje nisu stekle imunitet i ne mogu da iskašlju.

“Vakcine imamo, samo treba da se pridržavamo kalendara vakcinacija”, rekao je tada Škrbić.

Podsjetimo, pertusis predstavlja veoma zaraznu bolest, od koje najčešće obolijevaju mala djeca.

“Bolest uzrokuje bakterija Bordetella pertussis, koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksin”, kazala je ranije za “Nezavisne novine” Jelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Istakla je da se veliki kašalj prenosi kapljičnim putem, a prvi simptomi nastaju sedam do deset dana poslije infekcije.

“U početku se bolest manifestuje simptomima prehlade, nakon čega kašalj postaje intenzivniji i javljaju se napadi kašlja uz karakteristično zacenjivanje, naročito u toku noći. Kod dojenčadi klinička slika nije tipična, može da se javi i prestanak disanja”, rekla je Đaković Devićeva.

Pojasnila je da bolest može proći bez posljedica, ali mogu se javiti i komplikacije kao što su upala pluća, upala srednjeg uha, krvarenja u različitim organima koja se javljaju usljed naprezanja, kao i konvulzije.

“Terapija je simptomatska i antibiotska. Najbolja zaštita od ove bolesti je redovna vakcinacija djece”, ističe Đaković Devićeva.

Prema njenim riječima, u Republici Srpskoj vakcinacija protiv difterije, tetanusa i pertusisa (DiTePer) se provodi kod djece sa navršena dva mjeseca života davanjem tri doze vakcine protiv difterije, tetanusa i pertusisa u preporučenim razmacima.

“Prva revakcinacija protiv difterije, tetanusa i pertusisa se daje djeci sa navršenih 18 mjeseci, a druga revakcinacija kod djece uzrasta šest ili sedam godina prilikom upisa u osnovnu školu”, dodala je ona.

Kako je rekla, prema podacima za prošlu godinu, obuhvat vakcinacije prvom dozom protiv difterije, tetanusa i pertusisa je iznosio 93 odsto za Republiku Srpsku, ali zabilježen je pad obuhvata revakcinacije i on je u toku 2022. godine iznosio 65,6 odsto za cijelu Srpsku.

Težak udes kod Banjaluke, kamion sletio u Vrbas

Željko Joksimović poslije četiri godine objavio novu pjesmu (VIDEO)